-0.5 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

V Židanovi SD zavladala panika – da bi obdržali oblast v rokah, bi se spečali tudi z Levico

Nekateri so za oblast pripravljeni narediti res vse. Potem ko so v Novi Sloveniji v ponedeljek zvečer najavili, da se kljub napredku v koalicijskih pogajanjih šestih strank pod okriljem Šarčeve LMŠ iz teh umikajo, je očitno v stranki SD zavladala panika. Podmladek stranke Mladi forum je namreč na družabnem omrežju Twitter zapisal, da je sedaj vse na tovariših iz stranke Levica, da prevzamejo odgovornost in skupaj pomagajo oblikovati levosredinsko vlado. 

 

Najbolj burno se je v stranki SD odzval Jernej Štromajer, sicer strokovni sodelavec stranke SD, ki je na letošnjih državnozborskih volitvah neuspešno kandidiral za poslanca, in na družabnem omrežju Twitter zapisal, da je Nova Slovenija zapravila priložnost, da bi postala CDU. Ob tem pa je – tako kot njegovi mlajši kolegi iz podmladka – stranko Levica pozval, da bi se sedaj zmenili za skupno levo platformo, potem pa bi odšli skupaj na “pogajanja 2+4 z liberalci”.

Janša stranki SD nastavil ogledalo in koalicijo označil kot levo-tajkunsko
Na odziv SD pa se je odzval tudi zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša, ki je v komentarju na Twitterju zapisal, da je prišlo do očitne pomote pri nazivu levosredinska vlada, in dodal, da bi bil primernejši naziv levo-tajkunska. “Pomota pri nazivu (pravilno levo-tajkunska), sicer pa podpiramo. Očitno mora Slovenija doživeti Venezuelo doma, da bodo maske padle in se bo megla razkadila.”

Princip: izključevanje in blatenje, če “ne misliš dobro v srcu”
Čeprav je Dejan Židan v pismu Janezi Janši napisal, da oblast za vsako ceno ni cilj Socialnih demokratov, pa je več kot očitno, da ni tako in da gre za veliko laž. Židan je med drugim glede odločitve stranke SD zapisal: “Vizijo samozavestne Slovenije bomo uresničevali, za napredno Slovenijo bomo delovali in za dostojno življenje vseh ljudi se bomo še naprej borili, bodisi kot opozicijska ali pa kot vladna stranka, vendar le s tistimi, ki v resnici v srcu dobro mislijo in tako tudi delujejo. Zato mi dovolite, da se vam zahvalim za povabilo in vam zaželim veliko sreče pri iskanju morebitnih partnerjev v upanju, da boste v prihodnosti model političnega delovanja prepoznali tudi v sprejemanju različnosti, svobodomiselnosti, odprtosti in naprednosti.”

Glede na to da je Štromajer po Toninovi izjavi zapisal, “če je začasni predsednik Državnega zbora RS že vrnil stolček?”, lahko vidimo, da gre v vrstah SD vse po liniji oportunizma. Če nam koristiš, dobiš korenček, če pa si “poreden” (beri: ne ravnaš nam v korist), te čaka palica. Ali pa če se izrazimo bolj po njihovo: “Če nisi z nami, v srcu slabo misliš.” Odločitev izvršilnega odbora NSi jim nikakor ni pogodu. Očitno jih jezi, da je stranka z Matejem Toninom na čelu prepoznala dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank.

Očitno levica z označevanjem desne sredine za desne ekstremiste želi doseči, da bi tudi drugi njih označevali in prepoznavali kot levo sredino. Ta izraz s pomočjo “mainstream” medijev širijo naokoli in pri tem poudarjajo, da so povezovalni in odprti do drugih političnih opcij, čeprav je jasno, da njihova politika temelji na izključevanju. Tako do napredka in modernizacije družbe zagotovo ne bo prišlo, a stranki SD je pač važno, da tako ali drugače – če je potrebno, tudi s kolegi iz Levice, ki so za izstop iz Nata in pokop Slovenske vojske – sestavi vlado, da se bo lahko še naprej delilo korenčke. V sili hudič tudi muhe žre.

Zadnje novice

Sorodne vsebine