-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V združenju zasebnih vrtcev zgroženi nad samovoljo županov

Zgroženi ugotavljamo, da posamezni župani popolnoma izigravajo odlok vlade o zaprtju vrtcev. Vrtci vabijo starše, da pripeljejo otroke v nujno varstvo, brez vsakršnega dokazila, kar posledično pomeni, da vrtci pravzaprav ostajajo odprti. To se dogaja na območju MO Ljubljana, MO Novo Mesto, kot tudi v Medvodah, pa najbrž še kje drugje. Nad takšnim neodgovornim ravnanjem sem popolnoma ogorčena, saj obstajamo vrtci in župani, ki se trudimo, da ohranjamo zdravje ljudi v širšem lokalnem okolju, ki se bomo strogo držali odloka vlade in ne bomo poskušali izigrati sistema. 

Vlado RS pozivamo, da odločno ukrepa in ne dovoli takšne samovolje županov. Izpostavljamo, da se s takšnimi ravnanji postavlja državaljane, starše, v neenak položaj. Odlok je jasen, prav tako navodila MIZŠ – organizira se lahko zgolj NUJNO varstvo in določi dokazila, ki jih morajo starši dostaviti vrtcu.

Skrbi nas, da bo zaprtje države in posledično vrtcev ravno zaradi takšnih samovoljnih županov in ravnateljev vrtcev, trajalo bistveno dlje, kot bi, če bi se ukrepov držali. Prosimo vas, da nemudoma ukrepate.

V nadaljevanju vam posredujem eno od obvestil staršem iz javnega ljubljanskega vrtca:

»V včerajšnji napovedi vlade, o kateri smo vrtci izvedeli iz medijev, je vlada v smeri preprečevanja nadaljnjih okužb s COVID-19 izdala ukrep, da se s ponedeljkom, 26. 10. 2020, predvidoma za en teden zapirajo vrtci, pri čemer pa je premier apeliral na župane, da lahko občine organizirajo nujno varstvo.
V želji, da staršem ne povzročamo dodatne stiske, smo se tako župan, g. Zoran Janković, in ravnatelji ljubljanskih vrtcev na današnjem skupnem srečanju dogovorili, da ljubljanski vrtci v času trajanja ukrepa zagotavljamo varstvo za otroke staršev, ki nujno potrebujete varstvo zaradi narave svojega dela oziroma ne morete opravljati dela od doma.
Če boste presodili, da vaš otrok v naslednjem tednu varstvo nujno potrebuje, ga z veseljem pričakujemo v vrtcu.
Osnovno vodilo ostaja, da pridejo v vrtec samo zdravi otroci oz. zaposleni, zato vas prosimo, da v kolikor pri otroku opazite morebitne simptome okužbe, da otrok ostane doma in postopate v skladu s priporočili NIJZ ter nas o tem obvestite.
Verjamemo, da bomo v skupni skrbi za dobro otrok in vseh nas, tudi tokrat s skupnim medsebojnim povezovanjem in sodelovanjem pripomogli k učinkoviti zajezitvi nadaljnjega širjenja okužb.
«

Vir: Taja Steblovnik, mag. prof. zg. uč.

predsednica

Združenje zasebnih vrtcev Slovenije

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine