9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

V Združenju novinarjev in publicistov obsojajo pritiske na Požareport

V Združenju novinarjev in publicistov obsojajo pritiske na Požareport in oddajo Faktor, ki jih  izvaja premierjev kabinet. Požareport je namreč poročal, da mu nova članica uprave Telekoma Vida Žurga grozi, da bo Telekom prenehal oglaševati na portalu in v oddaji Faktor, če bosta še naprej poročala o njej, so zapisali.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec je v začetku leta za direktorico njegovega Inštituta za globalno upravljanje (Iglu) imenoval Zvonko Truden, ki je hkrati tudi zastopnica krške podružnice podjetja Westinghouse Electric iz Švice, torej podružnice ameriške multinacionalke, je poročal spletni portal Požareport. Zakaj je Črnčec vodenje inštituta zaupal Trudnovi, ni znano, po domnevah časnika Dnevnik pa za njenim prihodom v inštitut stoji Žurgova, ki je članica uprave Telekoma od februarja. Žurgova je tudi ustanovila Iglu, a leta 2015 iz njega izstopila in ga prodala Črnčecu, s katerim sta povezana tudi študijsko. Črnčec je bil leta 2017 njen mentor pri doktorski nalogi.

Komisija za preprečevanje korupcije že preučuje morebiten konflikt interesa Črnčeca zaradi povezave Igluja z ameriškim Westinghouseom, ki je največji dobavitelj Nuklearne elektrarne Krško in bi bil lahko v primeru, če bi se Slovenija odločila za gradnjo drugega bloka nuklearke, v igri tudi pri dobavi za drugi blok.

Iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) so danes sporočili, da obsojajo pritiske na Požareport in oddajo Faktor, ki jih “preko povezanih ljudi v državnih podjetjih in medijih več kot očitno izvaja kabinet predsednika vlade”. Potem ko je Požareport razkril nekatere Črnčecove povezave z Westinghouseom, se je začela “orkestrirana gonja zoper portal in njegovega lastnika Bojana Požarja”, so zapisali.

Po njihovem mnenju posebej skrbi to, da so se v napade vključili mediji, ki so v posredni ali neposredni lasti države ali pa ima vladajoča politika prevladujoč vpliv na imenovanje njihovega vodstva.

Če drži poročanje Požareporta, da mu Žurgova posredno grozi s Telekomovim prenehanjem oglaševanja, je to škandalozno, menijo v ZNP. “O tem, kje bo oglaševal Telekom, lahko odloča le pristojna marketinška služba Telekoma,” so dodali. Poleg tega bi šlo v tem primeru po navedbah ZNP “za očitno zlorabo položaja članice uprave Telekoma za osebne interese”.

“Posebej problematično je, da je Žurgova tako ali drugače povezana z državnim sekretarjem Črnčecem, pri čemer se tudi tu ni mogoče znebiti vtisa, da gre za njegovo maščevanje portalu, ker je ta razkril njegove povezave z družbo Westinghouse,” so navedli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine