17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V Zboru za republiko zgroženi nad zavrženjem ovadb zaradi nekaterih spornih pozivov

V Zbor za republiko so zgroženi, da je državno tožilstvo zavrglo ovadbe zaradi plakatov in napisov “Smrt janšizmu” ter pozivov enega od protestnikov na shodu pred SMC in DeSUS “Ubi Janšo”. Menijo, da je nerazumljivo in v nasprotju z veljavnim kazenskim zakonikom, da državno tožilstvo ni sprožilo kazenskega postopka, so zapisali v odprtem pismu.

Medtem ko je za kaznivo dejanje grožnje po kazenskem zakoniku potreben predlog oškodovanca, ki še ni bil podan, pa se kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti preganja po uradni dolžnosti, je v odprtem pismu, naslovljenem na tožilstvo, zapisal predsednik Zbora za republiko France Cukjati.

Kot navaja, se državno tožilstvo pri svoji odločitvi neutemeljeno sklicuje na sodno prakso in strokovno literaturo. Takšna odločitev tožilstva po mnenju Cukjatija tudi ne izhaja iz sodbe vrhovnega sodišča, na katero se med drugim sklicuje tožilstvo.

V zboru so pri tem zgroženi, da je v tem primeru pred ustavno pravico do enakopravnosti dana prednost svobodi tovrstnega izražanja.

“Ali torej v naši državi kot ustavna pravica velja poziv na usmrtitev političnih nasprotnikov, torej poziv h kaznivemu dejanju umora? Če pristanemo na takšne sprevrženo interpretacijo kazenskega zakonika, ni več pravne države in potem lahko sledi le še kaos in bratomorna vojna,” je v pismu opozoril predsednik zbora.

Prepričan je, da mora državno tožilstvo pri oceni svobode izražanja postaviti pravno ločnico, kdaj izražanje preide v kaznivo dejanje. “Ta zgornja premisa pa je vsekakor podana takrat, ko gre za poziv na storitev kaznivega dejanja umora z zagroženo kaznijo najmanj petnajstih let zapora,” je še zapisal Cukjati.

———————————————————————————————————-

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine