9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

“V vsaki normalni demokraciji obstajata tako pozicija kot opozicija”; a ne v občini Ajdovščina

Ajdovski občinski svetniki iz vrst koalicije, ki jo sestavljajo SD, Lista Burja, DeSUS, Levica in SMC, so na četrtkovi seji občinskega sveta glasovali za razrešitev 11 članov občinskih delovnih teles iz vrst SDS in NSi. Svetniki SDS in NSi menijo, da je to nespoštljivo in nedemokratično, zato so sejo obstruirali.

 

Razdor med koalicijskimi in opozicijskimi svetniki naj bi se začel zaradi nestrinjanja s predlogom letošnjega občinskega proračuna, ki je po besedah župana Tadeja Beočanina tehnični in bo že čez nekaj mesecev deležen rebalansa.

S sprejetjem proračuna se je mudilo tudi zato, da bi zagotovili nemoten potek velikih projektov, ki morajo biti zaključeni v prvi polovici leta. Mednje je župan uvrstil obnovo središča Ajdovščine, ki naj bi bila zaključena marca, in prenovo Glasbene šole Ajdovščina, ki mora biti nared še pred začetkom novega šolskega leta.

Opozicijski svetniki so najbolj nasprotovali načrtu zaposlovanja v občinski upravi, kjer poleg drugih potrebnih strokovnih kadrov načrtujejo tudi zaposlitev podžupana Mitje Tripkovića. Prav tako so se jim zdeli nerazumno visoki in prenapihnjeni prihodki občine. Ob realnih odhodkih bo to pomenilo novo zadolževanje, so opozarjali.

Kot je za STA po seji občinskega sveta povedal ajdovski župan, je razrešitev opozicijskih članov iz delovnih teles posledica novega razmerja moči v občinskem svetu po razpadu tako imenovane programske koalicije. Ob tem ni izključil možnosti, da bi imeli opozicijski stranki svoje predstavnike v novi sestavi odborov in komisij, o kateri naj bi odločali na izredni seji.

“Razrešitev ni kazen za kakršnokoli glasovanje proti proračunu, ampak samo prvi korak k reorganizacij odborov in občinskega sveta, ki bodo sledili temu, da se v občinskem svetu tvori koalicija in opozicija,” je pojasnil Beočanin, ki novega sodelovanja z opozicijskimi svetniki v prihodnje ne zavrača.

Opozicijski svetniki, ki so četrtkovo sejo občinskega sveta že na začetku protestno zapustili, so prepričani, da so odnosi s koalicijo trenutno na dnu in nižje ne morejo, so pa vseeno pripravljeni v prihodnje sodelovati z županom.

Vodja svetniške skupine SDS v ajdovskem občinskem svetu Miha Kapelj je pred odhodom s seje povedal: “V vsaki normalni demokraciji obstajata tako pozicija kot opozicija, zato se mi zdi ideja, da nas boste razrešili iz odborov, ker smo glasovali proti, milo rečeno nespoštljiva. Še bolj sporno je, da nekatere člane razrešujete iz odborov in komisij, ki do danes sploh še niso imeli seje. Tako da o proračunu sploh nismo glasovali.”

Dogajanje v ajdovskem občinskem svetu odmeva tudi na državni ravni. Svoje poglede so na današnji novinarski konferenci v Ajdovščini predstavili poslanca SDS Danijel Krivec in Eva Irgl ter poslanka NSi Ljudmila Novak.

Irglova je povedala, da je bila s tem dejanjem občanom, ki so na volitvah podprli izvolitev svetnikov iz teh dveh strank, kršena pravica do odločanja. Ob tem je izrazila upanje, da bodo poiskali ustrezno rešitev – če statut in poslovnik ajdovskega občinskega sveta ne predvidevata delitve mest v delovnih telesih, se mora upoštevati slednje na višjem nivoju, torej poslovnik in statut državnega zbora. Ta pa natančno urejata razmerja med koalicijskimi in opozicijskimi svetniki pri sestavi delovnih teles.

“To, da nekdo glasuje proti, nikakor ne more biti razlog za razrešitev več kot tretjine vseh svetnikov,” je še dejala Irglova.

Novakova se je strinjala z Irglovo in dodala, da se je ajdovski župan očitno odločil za avtokratsko vodenje v tem mandatu. Krivec pa je poudaril, da upa na razumno rešitev tega problema, v nasprotnem primeru pa bi lahko o njem odločalo ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, ali ustavno sodišče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine