9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V več slovenskih mestih se začenja množično testiranje na novi koronavirus

V 13 krajih po Sloveniji se po napovedih ministrstva za zdravje danes lahko začne množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, a glede na informacije lokalnih skupnosti se bo ponekod začelo z zamikom. Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesi osebni dokument in zdravstveno izkaznico.

Množično testiranje, ki bi se po prvih napovedih moralo začeti v ponedeljek v Ljubljani, se lahko danes začne v vseh mestnih občinah (Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Koper, Kranj, Velenje in Ptuj) ter v Lenartu in Sevnici, ki sta z okužbami bolj obremenjeni območji.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili. Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register bolnikov, prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo posameznik dobil izvid in navodilo, kako ravnati naprej.

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu, kjer so v ponedeljek že postavili mobilno enoto za testiranje. Začeli bodo ob 8. uri, kot so napovedali prejšnji teden, pa naj bi testirali od torka do četrtka od 8. do 17. ure.

Testiranje bo v Celju potekalo v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek 9. do 15. ure.

Iz Mestne občine Novo mesto so sporočili, da bodo testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine. Danes bo omogočeno med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro, v četrtek pa med 9. in 15. uro.

Iz sevniškega zdravstvenega doma so sporočili, da bodo testirali danes od 12. do 15. ure in v sredo od 11. do 15. ure.

V Novi Gorici se testiranje začenja danes ob 10. uri, mobilna ekipa pa bo postavljena na parkirišču ob stavbi Okrožnega sodišča v Novi Gorici. V sredo in četrtek bo testiranje potekalo med 9. in 17. uro, odvisno bo od odzivnosti prebivalstva, je za STA pojasnil predstojnik območne enote NIJZ v Novi Gorici Marko Vudrag.

Množično testiranje pa se bo v Slovenj Gradcu začelo v soboto, so zapisali na spletni strani občine. Potekalo bo ves dan v skladu z zmogljivostmi mobilne ekipe. Načrtovana lokacija je pred športno dvorano Slovenj Gradec.

Med zainteresiranimi občinami za množično hitro testiranje je tudi Velenje. Na nadaljnje informacije še čakajo. Kot lokacijo postavitve pa so predlagali Titov trg, so za STA povedali na velenjski občini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine