9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V torek deset potrjenih okužb s koronavirusom in tri nove smrti zaradi covida-19; med možnostmi sproščanja ukrepov tudi gibanje znotraj upravnih enot

V torek so v Sloveniji opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov, skupaj 1418. V torek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 89. V bolnišnicah je bilo 73 bolnikov, od teh 25 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili sedem oseb, je na spletu objavila vlada.

 

Število hospitaliziranih je bilo po vladnih podatkih nižje za pet, število bolnikov na intenzivni negi pa večje za enega bolnika kot dan prej.

V torek niso potrdili nobene nove okužbe v nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Do zdaj so sicer v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. Povabilo v raziskavo je sprejelo 1350 ljudi, odvzeli so 1258 vzorcev, je objavljeno na spletni strani raziskave.

Do zdaj so v Sloveniji opravili 51.607 testiranj. Med 1418 okuženimi je 627 moških in 791 žensk.

Med možnostmi pri sproščanju ukrepov tudi omejitev gibanja na območje upravne enote

Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. “Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike,” je dejal. Med možnostmi je navedel omejitev gibanja na območje upravne enote.

Za katero od možnosti pri sprostitvi omejitve gibanja na občine, za kar se je vlada odločila v sklopu ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, se bo odločila vlada, Kacin na današnji novinarski konferenci ni želel ugibati. Prav tako je poudaril, da ne ve, ali se bo vlada odločila, da gibanje sprosti danes, po praznikih ali po 11. maju. “V primeru, da bi se to zgodilo z jutrišnjim dnem, bomo javnost obvestili danes,” je poudaril.

Med morebitnimi scenariji je sicer Kacin izpostavil omejitev gibanja na območje upravne enote. Če bi uvedli tako možnost, bi lahko denimo v Kranju šli do Jezerskega, Preddvora, Naklega, pa tudi v Šenčur in Cerklje in s tem na Krvavec, Storžič ali Grintovec, je ponazoril Kacin. “Tukaj se manevrske možnosti močno povečajo,” je dodal.

“Nič nimam proti Ljubljani in ljubljanskemu okolišu, ampak je popolnoma neprimerljivo z občinskimi mejami ene majhne občine v Prekmurju,” je še izpostavil. Po drugi strani obstajajo t. i. regije oz. pokrajine. “Zagotovo bo razprava zelo živahna,” je napovedal Kacin.

Vlada se pri strategiji za izhod iz epidemije in krize opira na lastno stroko in lastno znanje, kar se je po Kacinovih besedah izkazalo za zelo uspešno. Obenem pa država primerja praske in izkušnje z drugimi državami, je dodal.

Nove korake v strategiji sproščanja varovalnih ukrepov je sicer vlada sprejela že v torek. Vnesla je nove spremembe v odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Od 4. maja bo tako izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov dovoljena strežba. “Gre za korak, ki ga bomo v vse lepših in toplejših dneh zagotovo veseli, a ob tem bo ključna maksimalna pozornost na vse varnostne ukrepe, tako s strani zaposlenih kot strank,” je dejal.

Od 4. maja bodo prav tako lahko odprte storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev, fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstva in zlatarstva. Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov bodo možne tudi masaže in pedikure, je še povzel vladni govorec.

Že od danes pa so dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, lahko so odprte knjižnice, galerije, muzeji in dimnikarske storitve. “To pa ne pomeni, da gre za obveznost odprtja. Če je za pripravo potreben kakšen dan več, je to ne le razumljivo, ampak tudi pomembno,” je poudaril. Kacin sicer verjame, da so imela vodstva knjižic tedne časa, da so razmislili o ukrepih, ki jih bodo izvajala.

Kacin se je dotaknil tudi napovedi Slovenske škofovske konference (SŠK), da se bodo v ponedeljek odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Kot je poudaril, kot vladni govorec tega ne komentira, saj sta cerkev in država ločeni, si je pa ukrepe SŠK prebral in ocenjuje, da so natančno in celovito pripravljena.

Glede odprtja vrtcev, šol in srednjih šol pa vlada po Kacinovih besedah še nima odgovora. Pristojno ministrstvo mora po njegovih besedah najprej pripraviti modele uresničevanja odločitve, da se ponovno zažene delo v teh ustanovah, vse to pa je zahteven zalogaj. “To kar vemo je, da matura bo in da se razmišlja o načinu in pogojih, kako bi maturantom pred maturo omogočili še nekaj priprav,” je dejal.

……………………..

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine