13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

V Strunjanu bodo uredili pastoralni dom

Koprska škofija se je odločila obnoviti stavbo nekdanje romarske hiše ob strunjanski romarski cerkvi in v njej urediti pastoralni dom. Ta bo namenjen tako izvajanju pastoralne dejavnosti za župljane in romarje, vzgojnim, izobraževalnim in kulturnim vsebinam, hkrati pa bo nudil prenočišča za romarje in oddih za duhovnike in organizirane skupine.

 

Število romarjev in pohodnikov v današnjih časih po malem ponovno narašča, “še bolj pa se po vsej škofiji krepi število različnih župnijskih in škofijskih pastoralnih teles in skupin, ki tako za svoje izobraževanje in izpopolnjevanje kakor za dopust in razvedrilo potrebujejo ustrezne prostore,” je odločitev o obnovi stavbe v pastoralni dom na nedavni novinarski konferenci utemeljil koprski škof Jurij Bizjak.

Celotna vrednost projekta znaša 1,7 milijona evrov, škofija pa ga bo v celoti sama financirala. Pri tem bo osnovni prihodek prodaja škofijskih zemljišč, računajo pa tudi na darove dobrotnikov in pomoč župnij, je pojasnil škofijski ekonom Tihomir Busija. Gradbena dela so zaupali družbi Kolektor CPG, konec del pa je predviden do prihodnje pomladi.

Pastoralni dom Morska zvezda bo sicer deloval v okviru zavoda za pastoralno in človekoljubno dejavnost Sv. Hieronim, je navedel generalni vikar Slavko Rebec. V njem bodo v prvi vrsti potekale pastoralne dejavnosti, od podpore verskim obredom župnije do sprejema, pogostitve in morda tudi prenočitve romarjev. Prav tako bodo v domu izvajali duhovne vaje, priprave na prejem zakramentov ter srečanja za različne sodelavce iz vse škofije in za duhovnike.

Prav tako načrtujejo opravljanje vzgojne dejavnosti, kot denimo usposabljanj za animatorje, ter različna izobraževanja, ne nujno zgolj cerkvena, če bodo seveda vrednostno usklajene s pastoralnim delovanjem Cerkve. V pastoralnem domu se obetajo tudi kulturne dejavnosti, od razstav do koncertov ter filmskih in gledaliških predstav.

Dom pa bo služil tudi počitniški dejavnosti, zlasti oddihu duhovnikov, župnijskih sodelavcev ter zaposlenih na škofijskih ustanovah in njihovih družin, ter za počitnice organiziranih župnijskih skupin, kot so ministranti in pevski zbori, za kar, kot je ocenil Rebec, velja precejšnje zanimanje. V povezavi s prenočišči bodo poskrbeli tudi za gostinsko dejavnosti, in sicer pripravo hrane za udeležence programov in morebiti tudi pogostitve za praznovanja v bližnji cerkvi.

S prenovo bo pridobila tudi strunjanska župnija. Po besedah župnika Bojana Ravbarja bodo na ta način pridobili tudi prostore za verouk in druge dejavnosti župnije, začasne bivalne prostore za duhovnika, urediti pa nameravajo tudi manjšo galerijo za hrambo dragocenih slik “ex voto”, najstarejša od katerih izhaja iz 17. stoletja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine