24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

V Stični danes tradicionalni festival katoliške mladine

Piše: L. K. F., STA

V cistercijanskem samostanu v Stični je danes potekalo tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem se med drugim osredotočajo na težavo strahu in negotovosti med mladimi. Mladi so se ob bogatem celodnevnem programu veliko družili, nagovorila pa sta jih predsednik republike Borut Pahor in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

“Tukaj pred seboj vidim našo prihodnost in to me navdaja z velikim optimizmom in upanjem,” je v Stični poudaril Borut Pahor. “Vi boste ustvarjali prihodnost in nihče od nas ne more natančno vedeti, kakšna bo. Ampak od ene stvari je zelo pomembno, kako se bo vse skupaj odvijalo. Od tega, ali se boste poslušali in se boste slišali. Ali boste strpni ali ne; ali se boste spoštovali ali ne,” so njegove besede povzeli v uradu predsednika države.

“Prosim, poslušajmo se – zlasti zato, ker imamo med seboj različna stališča. Prosim, upoštevajmo se – ker moramo v dialogu priti do nekih skupnih stališč. Prosim, bodimo strpni – ljudje smo različni, a moramo živeti skupaj. To je temelj sožitja,” je poudaril predsednik države na prireditvi, ki je potekala tudi pod njegovim častnim pokroviteljstvom. “Mladi ljudje, vam pripada ta prihodnost. Prosim vas, da si jo oblikujete po svojih željah, a vedno v duhu strpnosti in sožitja,” je sklenil svoj nagovor.

Pahor je ob 40-letnici tradicionalnega srečanja katoliške mladine Slovenije tudi vročil zahvalo predsednika države Stični mladih za dolgoletno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. V imenu Stične mladih jo je prevzela koordinatorka tega vseslovenskega mladinskega srečanja Klara Rogina.

Po poročanju Družine, se je letošnje 41. Stične mladih po podatkih organizatorjev skupaj z ekipo, ki je pripravila program, udeležilo približno 3500 mladih. Srečanje slovenske katoliške mladine je že šestič obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, v Stični je bila s svojo stojnico prisotna tudi založba Družina.

Da je bilo vzdušje zares čudovito, je za Družino potrdil tudi Urh Špital, povezovalec uvodnega programa in sodelavec ekipe “Ulica”, ki je pripravila dejavnosti za tiste, ki se niso udeležili delavnic ali koncertov. »Mislil sem, da bo dež nekoliko pokvaril vzdušje, ampak je boljše od pričakovanj. Veliko se nas je zbralo. Imamo se prijetno, je veselo in mokro ter polno.«

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na Facebooku zapisal, da občuduje organizatorje letošnje Stične mladih. »Vaša zvestoba in pogum me navdušujeta.«  

 

 

Na Katoliški mladini, ki pripravlja festival, sicer po besedah njenega direktorja Matevža Mehleta med mladimi opažajo vse več strahu in negotovosti. Oboje je po njegovih besedah eni strani posledica epidemije, na drugi pa strahu mladih, da bodo v družbi zaradi vere zapostavljeni. S festivalom jim želijo sporočiti, da pri tem niso sami, je dejal na torkovi novinarski konferenci.

Lani so festival zaradi epidemije izvedli v prilagojeni obliki na 27 krajih po Sloveniji, ker razmere to še dopuščajo, pa letos znova poteka v Stični. So pa zaradi epidemioloških razmer glavno prizorišče prestavili na samostanski travnik.

Srečanje so začeli z pozdravnimi nagovori, mašo, po kosilu sledijo različne delavnice, zvečer pa slavilni koncert. Pripravili so tudi športni turnir.

Zaradi ukrepov je bila udeležba na festivalu mogoča le ob izpolnjevanju pogoja PCT, ki ga je na vhodu preverjala varnostna služba. Pogoj je veljal tako za udeležence kot nastopajoče in organizatorje, izjema so bili mlajši od 12 let. Na festivalu so sicer vsem, ki pogojev ne izpolnjujejo, omogočili možnost hitrega testiranja ali cepljenja.

Zaradi epidemioloških ukrepov so letos po besedah Mehleta pričakovali manj mladih, med dva in tri tisoč, medtem ko se jih je festivala v zadnjih letih v povprečju udeležilo okoli 5000.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine