12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

V spomin na očeta slovenske državnosti smo na njegov grob položili cvetje

Dr. Jože Pučnik je bil oseba, kateri se lahko danes zahvalimo, da imamo svojo državo in evropsko ter demokratično prihodnost. Pučnikovo sociološko, ideološko in etično mišljenje je postalo vrednostni statut slovenske demokracije. V sklopu 12. Pučnikovega simpozija smo v spomin na očeta slovenske državnosti na njegov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici položili cvetje.

 

Danes se je spominu dr. Jožeta Pučnika s položitvijo venca na njegov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici poklonila delegacija Kluba seniorjev SDS in evropski poslanec dr. Milan Zver s soprogo dr. Andrejo Valič Zver. Položitve venca se je udeležil tudi sin dr. Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik.

Zverova je ob položitvi venca dejala, da je bil dr. Jože Pučnik pogumen in stanoviten. Imel je vizije za Slovenijo, Evropo in svet. “V teh časih bi še kako potrebovali tvoje razmisleke in besede. Danes beremo tvoje knjige in te tako ohranjamo v našem spominu,” je še dodala dr. Andreja Valič Zver.

Dr. Jože Pučnik je prezgodaj odšel od nas, toda v Slovenski demokratski stranki se trudimo, da se ime in lik velikega Slovenca ustrezno obravnava ter zaznamuje v Sloveniji in drugod. V letu 2012 smo stavbo, v kateri je glavno tajništvo SDS, preimenovali v Hišo Jožeta Pučnika. S tem dejanjem se mu je simbolično vrnil dom, ki mu ga je odvzel jugoslovanski totalitarni režim. Prav tako se po dr. Jožetu Pučniku imenuje osrednje slovensko letališče, Tako lahko vsak, ki pride z letalom v Slovenijo, sreča to ime, in s tem sreča tudi del tiste usodne zgodovine Slovencev, ki nas je iz naroda preoblikovala v nacijo in nam dala državo.

V preteklem letu se je na pobudo evropskega poslanca dr. Milana Zver, ena izmed konferenčnih sob v Evropskem parlamentu poimenovala po očetu slovenske državnosti. Dr. Jože Pučnik je postal prva osebnost v novejši zgodovini slovenskega naroda, ki ji je zunaj Slovenije posvečena takšna čast.

V Slovenski demokratski stranki ohranjamo živ spomin na življenje in delo dr. Pučnika tudi z delovanjem Inštituta dr. Jožeta Pučnika, ki pripravlja Pučnikove pogovorne večere, Simpozij in Akademijo dr. Jožeta Pučnika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine