14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V Šmarjeških Toplicah bodo na ustanovni seji občinskega sveta potrdili tudi župana, a razmere še naprej negotove – če bo ugodeno pritožbi, še vedno lahko pride do sprememb

V Občini Šmarješke Toplice bodo drevi kot zadnji v državi po jesenskih lokalnih in županskih volitvah potrjevali svoj novi 11-članski občinski svet. Novoizvoljeni svetniki bodo med drugim odločali o potrditvi novoizvoljenega župana Marjana Hribarja in še o pritožbi na županskih volitvah za dva glasova poražene prejšnje županje Bernardke Krnc.

 

 

Predsednik šmarješke volilne komisije Fredi Bančov je namreč za STA potrdil, da se je Krnčeva po zapletih z neveljavnimi glasovnicami in ugotavljanjem izida v drugem krogu pritožila občinskemu svetu.

Če bo ta sledil pritožbi, so, kot je nedavno napovedal njen pravni zastopnik Damijan Gregorc, med možnostmi ponovitev županskih volitev v vsej občini ali le na volišču Bela Cerkev ter vnovično štetje vseh oddanih glasov.

Gregorc je dodal, da bi moral v primeru upoštevanja pritožbe in vrnitve na izenačen izid med Krnčevo in njenim tekmecem Hribarjem o novem županu ali novi stari županji odločiti žreb. V primeru zavrnitve županjine pritožbe je napovedal postopek pred upravnim sodiščem.

Med glavnimi pritožbenimi očitki je navedel pomanjkljivosti oziroma napake v poročilu občinske volilne komisije, kjer je nepojasnjena razlika 132 glasov v dveh točkah, ki obravnavata glasovanje v drugem krogu. To razliko je občinska volilna komisija nedavno pojasnila kot napako v zapisu poročila.

Preostali očitki se nanašajo na sum, da je namesto volivca glasoval nekdo drug, in na sum neveljavnih glasovnic, je še dejal Gregorc.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev v Beli Cerkvi, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1.017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1.015 glasov.

Krnčeva, ki je Občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih, je prvo zasedanje šmarjeških novoizvoljenih svetnikov sklicala za današnji 30. januar, kar je, kot je pojasnila, po njenem v skladu z razpisnimi roki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine