24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

V Sloveniji so tihotapci migrantov zaželeni: Pogačnikovo sodišče jim nudi “brezplačno” prvo vožnjo

Piše: Sara Bertoncelj

Očitno Slovenija prav zares postaja raj za kriminalce. Vemo, da se prvorazredni pri nas lahko izognejo marsikateri obtožbi in da jim gre pri tem pogosto na roko tudi pravosodstvo. A sedaj vse kaže na to, da so prvorazredni postali tudi tihotapci, ki po naši državi prevažajo in tihotapijo druge migrante. Izkazalo se je namreč, da naša sodišča enkratnega tihotapljenja migrantov, pa četudi se te prevaža stlačene v prtljažniku avtomobila, ne smatra kot kaznivo dejanje. Senat, ki ga je vodil Marjan Pogačnik, je tako oprostil dve osebi. Da enkratno tihotapljenje ni kaznivo, pa je Pogačniku pritrdilo tudi Višje sodišče. Se tihotapljenje migrantov pri nas torej že praktično spodbuja?

Višje sodišče je pritrdilo predsedniku okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanu Pogačniku, da enkraten prevoz migrantov čez mejo ali po državi, če se prevoznik sicer ne ukvarja s takšnim ravnanjem in ne zahteva plačila, ni kaznivo dejanje, poroča portal siol.net. Spomnimo, policija je maja 2019 ujela Maročana Rachida EL Fannija in Tunizijko Hendo Gmati, ko sta v osebnem vozilu prevažala Tunizijca, dva Maročana in dva Libijca. Dvojica, ki je tihotapila migrante je pristala v priporu, a je njun odvetnik Peter Kobentar dosegel njuno izpustitev. Senat, ki ga je vodil Pogačnik, je namreč oba oprostilo z novo razlago zakona, češ da enkratno tihotapljenje ni kaznivo.

Po poročanju portala siol.net se je na Pogačnikovo sodbo pritožila državna tožilka Petra Lavrič. Ta je vztrajala, da bi morala migranta, ki imata dovoljenje za bivanje v Italiji, za eno leto v zapor, saj sta po dogovoru Gmatijeve, s skupino migrantov te pomagala tihotapiti. Višje sodišče, senat je vodila Vera Vatovec, je pritožbo tožilke zavrnilo kot neutemeljeno. Odločili so sicer že novembra lani, sodba pa je sedaj tudi razglašena.

Enkratna vožnja še ni kaznivo dejanje?
Sodišče sta migrantska tihotapca prepričevala, da sta migrante pobrala kot avtoštoparje in da od njih nista dobila denarja – peljati sta jih nameravala le dvajset kilometrov – kar je precej privlečeno za lase, sploh glede na to,  da sta bila dva migranta stlačena kar v prtljažniku. Tihotapca sta svoj izlet pojasnila z razlogom, da sta se namenila na Hrvaško popraviti zobe, nazaj grede pa sta povsem slučajno naletela na avtoštoparje, ki so želeli v Ljubljano. Policisti so jih sicer ustavili v Travniku, v smeri Sodražice. Tožilstvo je  seveda zatrjevalo nasprotno, in sicer da je bil prevoz migrantov že prej dogovorjen s Tunizijko. A je okrožno sodišče odločilo, da kaznivega dejanja ni, ker tožilstvo ni dokazalo, da bi se pri tihotapljenju zasačena migranta tudi sicer ukvarjala s tihotapljenjem migrantov čez mejo oziroma s prevažanjem po naši državi. Obveljalo je, da enkraten prevoz še ni ukvarjanje s to dejavnostjo. Si predstavljate, da bi enako ugotovili na primer pri uboju?

Vir: Zakonodaja.com

Leta 2016 je sodišče razsodilo, da je kaznivo tudi zgolj enkratno tovrstno dejanje!
Čeprav v tretjem odstavku piše: “Kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo,” je torej Višje sodišče pritrdilo Pogačnikovi sodbi, da enkraten brezplačen prevoz še ni tihotapljenje in zavrnilo tudi ugovore tožilstva, da je to v nasprotju z dosedanjo sodno prakso vrhovnega sodišča in prvostopenjskih sodišč. Kot primer lahko navedemo, da je sodišče že v sodbi XI Ips 38716/2016 z dne 20. oktobra 2016 presodilo, da je glede na besedilo določbe tretjega odstavka 308. člena KZ-1 kaznivo tudi zgolj enkratno spravljanje dveh ali več tujcev, ki nimajo dovoljenja, čez mejo ali ozemlje države.

Vir: siol.net
Vir: Siol

Razlaga zavrnitve tožilke je med drugim torej takšna, da bi ob izreku obtožbe morali biti navedene okoliščine, ki konkretizirajo bodisi večkratna, načrtovana dejanja bodisi enkratno ravnanje skupaj z okoliščinami, ki izkazujejo nameravano nadaljevanje očitanih dejanj. Ne glede na to, da naj bi bil prevoz dogovorjen vnaprej, pa gre za opis enkratnega dejanja in nič ne kaže na večkratno dejanje. Logično, tihotapca migrantov prav gotovo na sodišču nista povedala, če sta imela v načrtu še kakšen nezakonit prevoz. Nedoumljivo je, da v naši državi enkratno kaznivo dejanje, sploh pa dejanje, kot je tihotapljenje migrantov, očitno ni kaznivo – ker se je tako pač odločilo višje sodišče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine