22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V Sloveniji potekal že šesti sejem ameriških univerz in šol

V ponedeljek, 1. 4. 2019, je EducationUSA center Slovenija organiziral že šesti sejem ameriških univerz in šol, ki se je med 16.00 in 18.30 odvijal v prostorih City hotela Ljubljana. Dogodek je ponovno potekal ob podpori Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji. Navzoče je ob odprtju sejma nagovorila vodja oddelka za odnose z javnostmi Veleposlaništva ZDA v Sloveniji Jean B. Leedy. Sejma se je udeležilo nekaj več kot sto obiskovalcev.

 

V okviru programov mednarodne mobilnosti Ad futura, ki jih izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, že od leta 2002 deluje svetovalni center za študij v tujini, od leta 2008 dalje pa se tu izvajajo tudi aktivnosti s strani ameriške vlade pooblaščenega EducationUSA centra. Ta center je eden izmed 400 EducationUSA centrov na svetu in edini v Sloveniji, njegov namen pa je zagotavljanje natančnih, celovitih in ažurnih informacij o različnih priložnostih na akreditiranih visokošolskih ustanovah v ZDA.

Na sejmu je 14 ameriških visokošolskih izobraževalnih institucij z različnih področij predstavljalo pestrost in raznolikost možnosti šolanja v Združenih državah Amerike. Sejma se je udeležilo nekaj več kot sto dijakov, njihovih staršev ter študentov različnih študijskih smeri in letnikov, ki so se pri predstavnikih šol pozanimali glede študijskih programov, ki jih ponujajo, sprejemnih izpitov in postopkov, življenja in študija v ZDA ter možnostih štipendiranja oziroma finančne pomoči med študijem v ZDA.

Vodja oddelka za odnose z javnostmi Veleposlaništva ZDA v Sloveniji Jean B. Leedy je v pozdravnem nagovoru bodočim študentom izrazila podporo pri njihovi odločitvi za študij v ZDA. Na sejem jih je povabila v duhu svobodomiselnosti, da bodo skozi pogovore lahko dali priložnost morebitnim novim idejam ali pogledali na svoje odločitve še iz drugačne perspektive. »Ne glede na to, kako se boste odločili, kateri študij boste na koncu izbrali v ZDA, bo takšna izkušnja zagotovo spremenila vaše življenje in pogled na svet. V ZDA boste prinesli svoje izkušnje in znanje ter z njimi obogatili odnose, ki jih boste vzpostavili,« je izpostavila Jean B. Leedy in ob tem izrazila upanje, da bodo ob študentje na ta način ZDA spoznali v drugačni luči, kot jih poznajo iz ameriških filmov. Ob pridobivanju novih znanj je študij v ZDA tudi priložnost za spoznavanje ameriške družbe in kulture, pridobivanje novih izkušenj, predvsem pa priložnost za tkanje novih vezi in prijateljstev. 

Udeleženci so se strinjali, da so od obiska sejma in pogovora s predstavniki šol in našimi svetovalci odnesli mnogo koristnih informacij ter napotkov, ki jim bodo pomagali pri njihovih odločitvah glede nadaljnje izobraževalne poti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine