1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V Sloveniji imamo kar 4.673 prejemnikov družinskih borčevskih pokojnin: Poslej veste, zakaj je toliko strastnih politkolesarjev in pobožnih dražgoških romarjev

Piše: Sara Kovač

Zagotovo se sprašujete od kod nekaterim takšen zagon za udeležbo na dolgočasnih borčevskih proslavah, “romarskih” pohodih v Dražgoše in za politkolesarjenje po razgretem ljubljanskem asfaltu na vrhuncu poletne turistične sezone, ko se večina razumnih hladi na morju ali v hribih. Ne gre toliko za fanatičen entuziazem ali celo za umsko omejenost, ampak za cekine. Pri nas imamo namreč kar 4.673 družinskih borčevskih pokojnin, ki se dedujejo iz roda v rod, podobno kot plemiški nazivi angleške kraljeve družine. Ob tem pa je zanimiv podatek, da je tovrstnih veteranskih družinskih pokojnin, ki jih prejemajo sorodniki udeležencev resnične vojne za Slovenijo, zgolj 230, čeravno se je 2. svetovna vojna končala pred skoraj 80 leti, vojna za Slovenijo pa pred slabimi 30 leti. 

Tukaj je primerjava, ki veliko pove. Posebej t.i. družinske borčevske pokojnine. V resnici gre za financiranje zvestih udeležencev Dražgoš, podmladka SD in Levice ter politkolesarjev. Velik del antijanšističnega oziroma protivladnega boja, se napaja iz “prvoborčevskih” pokojnin tistih, ki v življenju morda še videli niso puške in so celo rojeni po slovenski osamosvojitvi. Podatki se nanašajo na leto 2020, na mesec junij. Stvar je razvidna iz navedenega števila prejemnikov, ki so vzeti iz Letnega poročila ZPIZ za leto 2020. Jasno je, da so številni politkolesarji, pobožni in “fake” dražgoški “romarji” ter nekateri člani tranzicijskih političnih strank, dejansko samo družbeno-politični delavci.

Da je povprečna pokojnina višja pri udeležencih NOB je posledica dejstva, da je število prejemnikov “borčevskih” pokojnin kar za 82% več, kot prejemnikov “veteranskih” pokojnin. Podatek, ki se nanaša  na število prejemnikov, ter koliko denarja prejmejo ti prejemniki se nanaša na skupno število oseb, za katere je prispeval svoj delež državni proračun. V letu 2020 je državni proračun prispeval za izplačilo pokojnin udeležencem NOB 11.996.193 eur (7.953 upravičencev), za izplačilo pokojnin vojnim veteranom pa 1.501.427 eur (3.597 upravičencev).

Najvišje pokojnine v EUR NOB in TO. (Foto: posnetek zaslona)

Tekočo obveznost proračuna za izplačilo teh pokojnin predstavlja razlika med zneskom pokojnine, ki bi upokojencu pripadala glede na splošne pogoje za priznanje pokojnine in zneskom pokojnine, do katerega je upokojenec upravičen po posebnih predpisih. V primeru pokojnin udeležencem NOB državni proračun mesečno prispeva za izplačilo teh pokojnin v povprečju 125,69 eur na upravičenca, v primeru pokojnin vojnim veteranom TO RS pa v povprečju 34,78 eur. Razlika v znesku, ki je obveznost proračuna med prvimi in drugimi izhaja predvsem iz dejstva, da so bili tako splošni predpisi za odmero pokojnine kot tudi posebni predpisi, ki so določali odmero pokojnine pod ugodnejšimi pogoji v preteklosti bistveno bolj ugodni, kot so predpisi, ki določajo posebne pravice vojnim veteranom TO RS.

Povprečne pokojnine v eur NOB in TO. (Foto: posnetek zaslona)
Število prejemnikov pokojnin NOB in TO. (Foto: posnetek zaslona)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine