14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V Sloveniji 219 potrjenih okužb! Občinam zahodnoštajerske regije 28.840 kosov zaščitne opreme

Slovenija se je zbudila v lep sončen dan, a tudi z več okuženimi Slovenci. To ni spodbuden podatek, zato pa vlada pripravlja nove, bolj ostre ukrepe za zajezitev koronavirusa! V tem trenutku imamo 6156 testiranih in 219 potrjenih okužb.

Poudarki:

  • V Sloveniji se v ponedeljek obeta začasna ustavitev javnega prometa, eden od ukrepov pa bo tudi prepoved obratovanja lokalov. Vlada se je odločila omejiti vse nenujne storitve in prve ukrepe lahko pričakujemo že danes, ko bo potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.!Kot je pojasnila ministrica za izobraževanje, je po njenih informacijah večina osnovnih, srednjih šol in univerz, že poslala navodila glede pouka na daljavo “bodisi v imenu šole bodisi pošiljajo učitelji posamezno za svoj predmet staršem neposredno ali pa kar otrokom oz. učencem z jasnimi navodili, kaj se pričakuje, da naredijo v celem tednu ali za posamezni dan”.
  • Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je poudarila, da so na vladi zelo skrbno pretehtali, kaj pomeni zaprtje šol in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov za javnost. “Edini razlog za to odločitev je, da verjamemo, da bomo tudi na ta način preprečili širjenje nalezljive bolezni covid-19 predvsem v dveh velikih skupinah državljank in državljanov. Eno so otroci in mladostniki, drugo pa so seveda tudi zaposleni. Spomniti moram, da je eden od prvotnih virov obolenj izhajal tudi iz vzgojno-izobraževalnih ustanov.
  • “Več kot 95 odstotkov vseh staršev je že našlo individualna varstva oziroma rešitve,” je še pojasnila in dodala: “Pri vseh ostalih smo v neprestanem kontaktu z ravnatelji, z večino predstavnikov civilne zaščite in z župani. Apeliramo in naprošamo vse tiste, ki lahko po konceptu medsebojne pomoči, razumevanja in so zdravi, da priskočijo na pomoč, da pomagajo razrešiti te individualne primere
  • Vlada pripravlja ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel že v ponedeljek, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Mnogi gostinci po državi so sicer še pred napovedjo tovrstnih ukrepov začeli javnost obveščati, da zapirajo vrata. V soboto je bilo mogoče na družbenih omrežjih zaslediti oglase lokalov, ki so pred zaprtjem hrano ponujali po znižanih cenah ali kot donacijo pomoči potrebnim.
  • Starši, ki potrebujejo varstvo, za svoje otroke, naj se obrnejo na lokalno skupnost (občine, župane), za pobude pa so odprti tudi na ministrstvu, je še zagotovila.

 

Občinam zahodnoštajerske regije 28.840 kosov zaščitne opreme

Regijski štab civilne zaščite zahodnoštajerske regije je danes 33 občinam v tej regiji razdelil 28.840 kosov zaščitne opreme. Kot so sporočili, so med zaščitno opremo zaščitne obleke, tri vrste zaščitnih mask, zaščitne rokavice in zaščitna očala.

Po današnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov. Zaščitno opremo pa so razdelili glede na to, koliko je prebivalcev v posamezni občini in ali se že zdaj spopadajo z epidemijo.

Največ zaščitne opreme so tako namenili občinam Celje, Laško, Mozirje, Polzela, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Velenje, Šoštanj, Zreče in Žalec. Trenutno je sicer v tej regiji največ okuženih, 20, v Šmarju pri Jelšah.

Občine že pripravljajo informacijske centre, kjer bodo zbirale potrebne podatke pri skrbi onemoglih ljudi in drugih nujnih zadevah. Te informacije zbira tudi regijski civilni štab in jih bo potem posredoval državnemu, so še sporočili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine