23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

V skupnosti občin vztrajajo pri dvigu povprečnine za prihodnji dve leti

Piše: C. R., STA

V Skupnosti občin Slovenije (SOS) vztrajajo pri dvigu povprečnine za leti 2024 in 2025, je po današnjem sestanku seje predsedstva skupnosti poudaril njen predsednik Vladimir Prebilič. Po najnovejšem predlogu, ki ga bodo predstavili na petkovem sestanku s predstavniki finančnega ministrstva, bi povprečnina za leto 2024 znašala 776 evrov.

V SOS vztrajajo pri dvigu povprečnine za prihodnji dve letih, ki je po Prebiličevih besedah “potreben in pričakovan.” Spomnil je, da so občine nase prevzele kar nekaj finančnih obremenitev, med katerimi je med drugim izpostavil dvig plač pomočnicam vzgojiteljic, prav tako v občinah občutijo negativne učinke inflacije, ki je bila izdatna.

“Višji stroški so dodatno obremenili proračune občin in seveda pričakujemo, da bomo lahko le te v določeni meri kompenzirali z dvigom povprečnine,” je poudaril Prebilič.

V kolikor država ne bo soglašala z dvigom povprečnin, bo to po njegovi oceni vodilo v nadaljnje izčrpavanje javnih financ lokalne samouprave, kar pomeni, da bodo občine večino sredstev namesto v investicije prisiljene prerazporejati v različne oblike transferjev. Ob tem pa se postavlja tudi vprašanje, ali bodo občine uspešne pri črpanju evropskih sredstev, je dodal predsednik SOS.

Po Prebiličevih pojasnilih so v Skupnosti občin Slovenije pripravili novo izhodišče glede višine povprečnine, ki ga bodo predstavili na skupnem sestanku z ministrstvom za finance, ta je predviden za petek.

Po najnovejšem predlogu Skupnosti občin Slovenije naj bi povprečnina za občine za leto 2024 znašala 776 evrov na prebivalca, “za leto 2025 pa bi moralo biti na ta znesek še nekaj dodano”, je poudaril Prebilič.

Župan Idrije Tomaž Vencelj, ki je predstavnik SOS v delovni skupini za pripravo zakonodajnih sprememb, je izpostavil nekaj tematik, ki jih je skupina skupaj z deležniki že obravnavala. Povedal je, da je bilo veliko razprave usmerjene v tematiko organizacije regionalnih razvojnih agencij, kjer se deležniki nagibajo k njihovi mrežni organizaciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine