-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V SDS za danes napovedali vložitev ustavne obtožbe zoper Šarca

V SDS so za danes napovedali vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. V četrtek je zakonodajno pot končal tudi predlog novele, s katero so v SDS že večkrat želeli uresničiti odločitev ustavnega sodišča.

Predlog ustavne obtožbe zoper Šarca so poslanske skupine SDS, NSi in SNS pripravljale že v začetku meseca, a so nato napovedale, da bodo z vložitvijo počakale na obravnavo predloga novele zakona na decembrski seji. Poslanci so nato po večurni burni razpravi nadaljnjo obravnavo predloga novele zavrnili s 44 glasovi proti in 31 za.

Tudi vlada Marjana Šarca je nasprotovala predlogu novele zakona. Kot so sporočili 22. novembra, je po njihovem prepričanju delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno.

V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ sicer vložili že štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Z njo so po navedbah največje opozicijske stranke želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je leta 2014 ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo.

O ustavni obtožbi sicer odloča DZ z večino glasov vseh poslancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine