-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

V SDS predlagali posvetovalni referendum o zakonu o RTV Slovenija

Piše: C. R.

V zadnjih mesecih narašča število državljanov, ki so nezadovoljni s storitvami, ki jih nudi RTV Slovenija, in zato predlagajo ukinitev plačevanja RTV prispevka, ki slovensko gospodinjstvo stane približno 150 € letno.

Poslanke in poslanci SDS so danes v parlamentarni postopek vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenije. Na referendumu bi se vprašanje glasilo:  »Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka, in da zato Državni zbor Republike Slovenije sprejme Predlog Zakona o spremembah Zakona o Radioteleviziji Slovenije, EPA 0008-IX?«

 Predlagano vprašanje se nanaša na sprejetje novele predloga Zakona o radioteleviziji Slovenije (ZRTVS-1B), EPA 0008-IX, ki sledi cilju odpraviti obvezno dajatev prispevka RTVS in omogočiti fizičnim ter pravnim osebam, da se same odločijo ali bodo ter v kakšni višini bodo plačevali RTV prispevek glede na to koliko so zadovoljni s programi RTV Slovenija.

Sedaj veljavni zakon ne določa nobene varovalke za gledalce in poslušalce RTV Slovenija, v primeru, da na eni strani RTV Slovenija ne zagotavlja svojega z zakonom določenega poslanstva, ter na drugi strani za delovanje javne službe porabi bistveno več denarja kot javne radiotelevizije v drugih evropskih državah. Razlog za sprejem zakona je torej v tem, da bodo uporabnice in uporabniki storitev RTV Slovenija sami presodili v kolikšni meri in ali sploh RTV Slovenija zagotavlja kvalitetne programe in zasleduje svoje poslanstvo, ki je določeno v zakonu. Tako bodo lahko po svoji izbiri za financiranje javne službe namenili enak mesečni prispevek ali pa dvakrat višji prispevek, na podlagi prostovoljne odločitve.

Predlog dopolnitve zakona predlaga spremembo obstoječega Zakona o Radioteleviziji Slovenije z rešitvami:
–    mesečni prispevek za dosedanje zavezance, tako fizične osebe, pravne osebe in samostojne podjetnike je prostovoljen;
–    črtajo se določbe evidenci osebnih podatkov zavezancev za plačilo prispevka RTVS, saj niso več potrebne za izterjavo obveznega prispevka;
–    prenehajo se uporabljati določbe Zakona o davčnem postopku, ki se sedaj uporabljajo za obračun obveznega prispevka RTVS;
–    določi se, da javni zavod RTV Slovenija v statutu in internih aktih uredi način in postopek za plačilo prostovoljnega prispevka.

RTV Slovenija je v letu 2021 iz naslova obveznega RTV prispevka pridobila 96.800.000 EUR od skupno 128.363.000 EUR prihodkov. Primerjalni pregled s drugimi javnimi medijskimi hišami v tujini pokaže, da je RTV Slovenija v kadrovskem in posledično v finančnem smislu predimenzionirana. Slovaška ima s 5,5 milijona prebivalcev na svoji javni televiziji zaposlenih manj kot 400 ljudi, Grčija s 11 milijoni prebivalcev ima zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi. Hkrati pa je obvezni prispevek RTV v Sloveniji višji od nekaterih držav  EU, kjer imajo plačniki prispevka višje neto plače – takšni primer so Belgija, Finska, Francija, Italija in Nizozemska ter Španija.

Vsak državljan Slovenije bi se moral sam odločiti ali želi RTV ali pa bo spremljali kateri drug program. V zadnjih mesecih narašča število državljanov, ki so nezadovoljni s storitvami, ki jih nudi RTV Slovenija, in zato predlagajo ukinitev plačevanja RTV prispevka, ki slovensko gospodinjstvo stane približno 150 € letno. Tudi kdor sploh ne gleda RTV Slovenija, je prisiljen v ta mesečni davek (12,75 € na mesec). Državljani ob tem navajajo, da je  RTV Slovenija postala »le še eden od podsistemov v družbi, ki služi tranzicijski levici, da s spretnim kadriranjem ideološko ustreznih novinarjev ustvarja ustanovo, ki mnogokrat poroča nasprotno od temeljnih členov slovenske ustave«. RTV Slovenija bi morala delovati v korist vseh državljank in državljanov, kar pomeni zagotavljanje podajanja nepristranskih, neaktivističnih in objektivnih informacij. Samo na ta način se lahko izboljša splošno mnenje in ugled RTV Slovenija, ki je trenutno najnižje v zgodovini samostojne Slovenije. Prepričani smo, da v svobodni družbi nihče ne more in ne sme nikogar prisiliti, da plačuje nekaj, česar ne potrebuje ali ne želi.

Vsak, ki bo želel gledati RTV bo za to tudi pripravljen prostovoljno plačati naročnino. Prispevek RTV je previsok, pristranski in nepotreben. Državljani bi morali pri poplavi ponudnikov informacij sami odločiti, za kaj želijo plačati in za kaj ne. In še vedno pa ostaja dejstvo, da se obvezni prispevek RTV ni niti enkrat znižal zaradi padca gledanosti, kar bi bilo z vidika plačnikov obveznega prispevka edino pravično, še posebej ob upoštevanju, da morajo po Zakonu o medijih plačevati obvezni prispevek za ogled drugih komercialnih televizij za katere se odločajo, ker se jim vsebina programov RTV Slovenija v preteklem desetletju zdi vse manj kvalitetna in zanimiva.

Če se poslušanost radijskih oddaj skozi leta bistveno ne spreminja, pa je povsem drugače z gledanostjo programov. Od takrat, ko je bil sprejet Zakon o Radioteleviziji Slovenije in določen obvezni prispevek za fizične osebe na cca. 10 eur, so najpomembnejše informativne oddaje Dnevnik in Odmevi (pred tem oddaje v istem terminu) izgubile kar 250.000 gledalcev oziroma polovico vseh gledalcev. Gledanost vseh programov RTVS pa že več kot desetletje konstantno pada. Plačniki obveznega prispevka se zaradi pomanjkanja kvalitetnih programov javne televizije, raje odločajo za gledanje komercialnih televizij, kjer pa morajo prav tako preko ponudbe operaterja plačevati obvezno naročnino za komercialne ponudnike programov (ki dodatno znaša cca. polovico obveznega RTV prispevka). Razlogi za to, da se plačniki prispevkov odločajo za gledanje komercialnih televizij, s čimer pada tudi gledanost RTV Slovenija, so različni, od vedno manj kvalitetnih oddaj ter do prepoznavanja, da se je javni zavod RTV Slovenija zaradi novinarskega političnega in ideološkega aktivizma spremenil v družbeno politični medij tranzicijske levice.
Volivke in volivci imajo tako vso pravico odločiti o tako pomembnem vprašanju, kjer gre za porabo njihovega denarja, ki si ga prislužijo s svojim delom in imajo pravico odločati kako ga bodo porabili.

Vir: SDS.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine