11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V SDS in NSi enotno: Violeta Tomić po zadnjih izpadih ni primerna za vodenje odbora za kulturo!

V SDS in NSi predsedniku DZ Igorju Zorčiču predlagajo, da vodenje odbora za kulturo prevzame nekdo drug, saj da predsednica Violeta Tomić tega ne opravlja skladno s poslovnikom DZ in etičnim kodeksom poslancev. 

 

V poslanskih skupinah SDS in NSi ocenjujejo, da je predsednica odbora Violeta Tomić na julijski seji ob obravnavi napovedanih sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) večkrat kršila poslovnik DZ in etični kodeks poslancev.

Na Predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča se je s pisnim protestom že pred dobrim mesecem, kmalu po nujni seji odbora, obrnil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Predsednika DZ je v dopisu zaprosil, da ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi in zagotovi korektno vodenje odbora za kulturo, obenem pa tudi predlagal, da vodenje odbora prevzame nekdo drug, ki bo spoštoval poslovnik DZ in etični kodeks.

Predlogu so se sedaj pridružili v NSi, ki so s protestom predsedniku DZ čakali do priprave magnetograma seje, s katerim so želeli podkrepiti svoje navedbe. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat v dopisu Zorčiča opozarja na večkratne kršitve Tomićeve pri vodenju seje, pa tudi na žaljenje in poniževanje poslancev.

Žaljiv odnos do poslancev in gostov

Po oceni SDS in NSi je Tomićeva kršila več členov poslovnika DZ, med drugim določilo, da poslancu, ki želi govoriti o uporabi poslovnika, predsedujoči da besedo takoj, ko jo zahteva. V poslanskih skupinah so opozorili še, da je na julijski nujni seji s poslanko NSi Tadejo Šuštar komunicirala neprimerno in poniževalno ter žaljivo izpostavila njeno mladost, politično pripadnost in versko prepričanje. Očitajo ji tudi, da med vabljene goste kljub predlogu ni uvrstila urednika spletnega portala Bojana Požarja in direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča, čeprav so jo poslanci na to večkrat opozorili s postopkovnimi predlogi in s korektnim navajanjem ustreznih členov poslovnika. Prav tako ni želela, da se o postopkovnem predlogu glasuje.

Violeta Tomič si je privoščila prvovrstni škandal, ko ni dala besede strokovnjakoma za medije, samostojnemu novinarju Bojanu Požarju in direktorju Nove24TV Borisu Tomašiču. Kasneje je imel Tomašič možnost, da je podal svoje mnenje. (Foto: STA)

Po navedbah NSi Tomićeva kljub naslovu nujne seje, ki je vseboval le zakon o RTVS, razprave ni omejevala zgolj in samo na predloge sprememb tega zakona, temveč je beseda tekla o celotni medijski zakonodaji. “To je vsekakor smiselno, saj so medijski zakoni, ki so v javni obravnavi, močno povezani. Iz vseh naštetih razlogov pa nikakor ni utemeljeno, da je predsednica odbora za kulturo zavrnila vabilo predstavnikom drugih medijskih hiš,” je zapisal vodja poslancev NSi.

Tomićeva vztraja pri kršitvah poslovnika

Tomićeva je Horvatov dopis ocenila kot “nadaljevanje obračunavanja desnice proti tistim, ki odločno nasprotujemo poseganju v avtonomijo javne radiotelevizije“. “Namesto da bi se soočili z našimi argumenti, se je NSi odločila slediti zgledu SDS in napadla moje vodenje seje odbora za kulturo,” je zapisala v odzivu za STA. Vztraja pri svojem stališču, da Požar in Tomašič nimata bistvene zveze z delovanjem javne radiotelevizije ter da ji poslovnik daje pravico, da je sprejela odločitev, da ju ne povabi na sejo.

Zorčič bo odločil na razširjenem delovnem posvetu predsednika DZ

Zorčič pa se je danes z vodji poslanskih skupin dogovoril, da bodo težave in nesoglasja, ki se dogajajo v zvezi z vodenjem odborov, obravnavali na razširjenem delovnem posvetu predsednika DZ, kjer bodo navzoči tudi predsedniki delovnih teles, so za STA sporočili iz kabineta predsednika DZ. Do zapletov na julijski seji odbora za kulturo se je Zorčič za Televizijo Slovenija odzval že na dan seje. “Običajna praksa je, da tisti, ki je povabljen na sejo delovnega telesa v državnem zboru, tudi dobi besedo. Ko sem bil sam predsednik delovnega telesa v prejšnjem mandatu, sem izjemoma dal, seveda s privolitvijo ostalih članov odbora, besedo tudi nepovabljenim. Jaz mislim, da je na predsedniku, da goji demokratični dialog in da posluša tudi tiste, ki jih morda ne želi slišati,” je takrat povedal v pogovoru za Odmeve.

Sara Kovač

Zadnje novice

Sorodne vsebine