19.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

V rumeni fazi že v drugi polovici maja

Piše: Petra Janša

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki so ga minuli petek cepili, je prebivalce znova pozval k odločitvi za cepljenje: »Verjamem, da je cepivo najboljše orožje zoper epidemijo.«

»Za javno cepljenje sem se odločil, ker s svojim sodelovanjem skušam pokazati, da so cepiva varna in učinkovita in da kot minister vanja verjamem,« je v izjavi za medije po cepljenju proti COVID-19 s cepivom proizvajalca AstraZeneca dejal minister. Vse državljane je znova pozval k odločitvi za cepljenje, da na ta način premagamo virus oz. epidemijo. »Kako bomo izšli v poletje, bo v veliki meri odvisno od nas in od naše precepljenosti,« je izpostavil.

Cepijo se lahko vsi odrasli

Tudi od ponedeljka, ko je po napovedih steklo cepljenje proti COVID-19 za vse odrasle, mlajše od 50 let, bodo še vedno prioritetno cepili starejše in ranljive skupine, mogoče pa bo tudi cepljenje mlajših, je pojasnila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Ocenjuje, da bi precepljenost prebivalstva lahko dosegli v dveh mesecih. Rumeno fazo bi tako po oceni Beovićeve lahko dosegli približno do 20. maja, »če se ne bomo preveč sprostili«. V strokovni skupini si po njenih besedah želijo, da bi tudi v rumeni fazi druženja in dejavnosti pogojevali s cepljenjem, prebolelostjo ali testiranjem.

Nov portal za prijavo na cepljenje

Prebivalci se lahko zdaj na cepljenje proti COVID-19 prijavijo tudi prek centralnega portala na naslovu www.zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba znova naročati prek nove aplikacije. Z odzivom na novem portalu za naročanje za cepljenje so po Poklukarjevih besedah več kot zadovoljni. Prve težave ob zagonu portala so že odpravili, kot je dejal, niso pričakovali takega obiska naenkrat. »Delovanje portala je bilo nadgrajeno, omogočen je večkratnik dostopa, kot je bil načrtovan v začetku. Pričakujemo vse manj ali nič več težav,« je še napovedal Poklukar.

Kmalu v rumeno fazo

Ob enakem trendu razvoja epidemije COVID-19 bi lahko v rumeno fazo prešli v drugi polovici maja, ugotavlja Inštitut Jožefa Stefana (IJS), saj epidemija predvidoma počasi upada. Ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, je po njihovih navedbah približno 0,96. Dokler ne bo precepljenih vsaj deset odstotkov prebivalstva, vpliv cepljenja skoraj ne bo opazen v dinamiki epidemije, so izpostavili. Kljub cepljenju pa je po njihovih navedbah zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni, saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo dnevno število okuženih oseb na 300 ali manj in bo epidemiološka služba lahko začela učinkovito delovati.

Cepljeni zbolijo le redko

V trenutni fazi se cepijo večinoma tisti, ki sodijo v rizično skupino, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih zmogljivosti in manj umrlih, a le pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali, neprecepljeni populaciji, so navedli. Zaradi približno 20.000 novih okužb na teden je prekuževanje znatno, a je že počasnejše od vse hitrejšega cepljenja. Poleg tega je prekuževanje po svarilih inštituta vselej na račun zdravstvenih in gospodarskih posledic, saj velika večina okuženih zboli. Cepljeni pa po do zdaj znanih podatkih zbolijo le redko, in če že zbolijo, gre za blažjo obliko bolezni. V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužila dobra tretjina prebivalstva. Ta čas je kužen približno odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

EU ni naročila novih cepiv AstraZenece

Evropska komisija ni oddala novih naročil za cepivo proti COVID-19 proizvajalca AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija, je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Cena cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, s katerim je EU pred kratkim sklenila pogodbo za nakup 1,8 milijarde odmerkov, pa naj bi narasla. Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala je za Televizijo Slovenija komentiral, da gre za dobro potezo Evropske komisije. Dodal je, da so skrbi cepljenih s prvim odmerkom cepiva AstraZenece odveč, saj bodo vsi dobili tudi drugi odmerek tega cepiva. »Zato se tudi prvo cepljenje z AstraZenece preusmerja na druga cepiva,« je dodal. Evropska komisija je pred dvema tednoma sprožila sodni postopek proti AstraZeneci zaradi nespoštovanja pogodbe, saj proizvajalec ni dobavil dovolj cepiva in ni predstavil načrta za zagotavljanje dobave.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine