-0.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V reviji Demokracija preberite: Levosučni pljuvači – ljubljenci privatizirane RTV Slovenija

Piše: Gašper Blažič 

Je javni zavod RTV Slovenija dokončno izgubil naziv »javni«? Obnašanje omenjene ustanove kaže, da je RTV Slovenija očitno privatizirana institucija, ki ne odgovarja nikomur, še najmanj pa slovenski javnosti, čeprav jo slednja financira z RTV-prispevkom. Najbolj eklatanten primer privatiziranosti pa je to, da nacionalna televizija praktično ves čas vabi v goste razvpitega Alema Maksutija.

Alem Maksuti (1983) je ljubljenec tranzicijskih oz. mainstream medijev. V Srbiji (natančneje v Kikindi) rojeni politolog se je leta 1999 preselil v Mursko Soboto (od tam naj bi bil doma eden od njegovih prednikov), kjer se je najprej ukvarjal z nogometom, vendar ga je nato premamila akademska sfera. Leta 2008 je pod mentorstvom sedanje ministrice za izobraževanje Simone Kustec diplomiral, nato pa nadaljeval podiplomski študij. Leta 2016 je doktoriral s tezo o volilnih kampanjah pod mentorstvom profesorja Tomaža Deželana in somentorstvom profesorja Vlada Miheljaka, rednega kolumnista Mladine. Od takrat se skoraj redno pojavlja v večini slovenskih medijev kot politični analitik. A v zadnjem času je vedno manj akademski in vedno bolj skrajen, kar se vidi tudi v njegovi komunikaciji na Twitterju, a to vodilnih na RTV Slovenija očitno prav nič ne moti.

RTVS je sprivatizirana ustanova

Naj najprej povemo, da problem ni Alem Maksuti kot oseba. Njegovo izražanje na Twitterju – nekaj primerkov smo izpostavili že na straneh 12 in 13, v uvodnem delu tega članka torej – je sicer njegova osebna pravica, čeprav gre velikokrat čez mejo dobrega okusa. Čeprav bi se mu v kakšni podobni javni RTV v razviti Evropi že ob prvem takem incidentu odrekli za vedno, na Kolodvorski 2−4 o tem ne razmišljajo. Nasprotno, čim bolj je skrajen, tem bolj jim je všeč in bolj vneto ga vabijo v goste. In to je predvsem problem RTV Slovenija, ki, kot kaže, ne loči med političnimi analitiki in odkritimi političnimi aktivisti, ki v javnosti komunicirajo v slogu kakšnega Mihe Kordiša, Janeza Starihe in podobnih. To bi bilo še nekako razumljivo, če ne bi RTV Slovenija hkrati solila pameti javnosti o tem, kako se je treba obnašati tudi na družbenih omrežjih. Seveda so ob tem zanje problematični le premier Janez Janša, pa domnevni »dvojniki« poslanke SDS Alenke Jeraj, medtem ko isti pojav pri Alenki Bratušek urednikov na RTVS prav nič ne zanima. Ni dvoma, da takšne dvojne standarde RTVS uvaja povsem namerno in odkrito, da manipulira z javnostjo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine