10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V prostorih muzeja VSO predstavitev knjige Iskanja slovenske poti

V prostorih muzeja Muzeja slovenske osamosvojitve v Ljubljani je včeraj potekala predstavitev knjige Iskanja slovenske poti. Na njej so sodelovali njeni avtorji: dr. Stane Granda, Vitomir Gros, njen glavni pobudnik dr. Julij Bertoncelj, dr. Marko Kos in dr. Anton Perdih. Predstavitev je organiziralo združenje Za slovensko besedo pod vodstvom dr. Staneta Grande.

 

Zbornik Iskanja slovenske poti je izšel pri Založbi Nova Obzorja. Pobudnik nadvse zanimivega in aktualnega branja je dr. Julij Bertoncelj, ki je lani maja najprej organiziral javno tribuno v Tavčarjevem dvorcu v Poljanski dolini z naslovom Iskanje Slovenske poti: »Slovenci, narod, ki hoče stati inu obstati. Posledično pa je bil tudi pobudnik zbornika z istim imenom.

Bertoncelj je v svojemu uvodnem prispevku, ki nosi naslov Slovenci; narod, ki hoče stati inu obstati, med drugim zapisal: »Pred 470 leti je Trubar preroško zapisal: Slovenci, narod, ki hoče stati inu obstati! Misel je blizu resnici; obstati ali – izginiti! Načeta je narodna bit! Vse več je tuje gospode, mi, vse bolj hlapci – doma! Smo v kotu brez moči, načeta je naša suverenost! Bomo zapustili dom in vse lepo drugim v korist? Knjiga kaže na stanje, a tudi na rešitve, da bolje spoznamo, od kod prihajamo in kam gremo. Poiščimo novo slovensko pot!«

Avtor drugega prispevka je zgodovinar dr. Stane Granda. Naslov njegovega prispevka je Slovenci, zgodovina in zgodovinopisje.

Avtor tretjega prispevka je diplomirani inženir strojništva Vitomir Gros, ki je znan kot nekdanji župan mestne občine Kranj in predsednik Slovenske obrtniške stranke oziroma kasneje Liberalne stranke. Svojemu prispevku je dal naslov Iskanje slovenske gospodarske uspešnosti.

Avtor četrtega prispevka v Zborniku Iskanja slovenske poti je akademik dr. Janko Kos. Svojemu prispevku je dal naslov Slovenski jezik in slovenska identiteta, saj je v vse bolj globaliziranem svetu vprašanje identitete postalo eno ključnih vprašanj. Pri Založbi Nova obzorja smo zato lani izdali knjigo slovenskega identitarnega gibanja Manifest za domovino.

Peti prispevek v zborniku je napisal doktor tehniških znanosti Marko Kos. Svojemu članku je dal naslov Slovenska dediščina na preizkušnji. Zanimiv je tudi zadnji prispevek v zborniku Iskanja slovenske poti, ki nosi naslov Razvoj Evropejcev in s tem tudi Slovencev. Njegov avtor je doktor kemijskih znanosti Anton Perdih, ki s pomočjo analiz DNK razkriva naše genske korenine oziroma etnogenezo.

To kratko predstavitev zbornika pa naj sklenemo z besedami njenega pobudnika Bertonclja, ki je med drugim zapisal: Slovenija se je znašla v Evropski uniji, v globalnem svetu in na vseh področjih išče poti, še posebej gospodarske oblike za preživetje naroda, s tem pa tudi za ohranitev lastnega jezika kot prvovrstne nacionalne vrednote. Iskanje slovenske poti se tako nadaljuje ….

Redna cena knjige je 15,00 evrov. Knjigo lahko naročite na spletni strani www.vseknjige.si, ali na [email protected], ali pa pokličite na telefonsko številko 01 24 47 200.

M. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine