12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V primeru posredovanja Jankovićevih ovadb zoper eno osebo vložena zahteva za preiskavo, zoper drugo ovadba zavržena

Okrožno državno tožilstvo v Celju je v primeru posredovanja kazenskih ovadb Zorana Jankovića javnosti zoper eno osebo vložilo zahtevo za preiskavo na Okrožno sodišče v Ljubljani, zoper drugo osebo je kazensko ovadbo zavrglo, so pojasnili na celjskem tožilstvu.

Spletni portal Pod črto je namreč na podlagi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je Nacionalni preiskovalni urad vložil na specializirano državno tožilstvo proti Jankoviću in podjetju Electa inženiring. Portal je vsebino teh ovadb avgusta tudi objavil.

Janković je zato kazensko ovadil tožilko Blanko Žgajnar, ki vodi nekatere postopke zoper Jankovića, in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na vrhovnem državnem tožilstvu Aleksandra Lenarda. Ocenil je namreč, da je tožilstvo njegove osebne podatke mediju posredovalo nezakonito.

Zaradi očitkov o nezakonitem ravnanju z osebnimi podatki je tožilstvo opravilo tudi nadzor nad ravnanjem pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu, ki je ugotovil, da je pri posredovanju ovadb prišlo do kršitve pravil poslovanja. Pred posredovanjem namreč ni bilo pridobljeno mnenje o škodljivosti razkritja za nadaljnji postopek.

Marca je nato policija na celjsko državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper osebo, ki jo sumi storitve kaznivega dejanja uporabe osebnih podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja. Kot je poročala POP TV, gre za pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu, ki je javnosti posredoval kazenske ovadbe zoper Jankovića.

Na tožilstvu na dodatno vprašanje, ali so v zadevi odločali zgolj na podlagi ovadbe policije ali tudi na podlagi ovadb Jankovića, odgovarjajo, da so odločali tako na podlagi ovadb Jankovića kot na podlagi kazenske ovadbe in poročila policije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine