0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

V poslanski skupini SDS za ukinitev prepovedi točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih

Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o vinu, saj se ne strinjajo s spremembami, ki so bile v zakon vnesene leta 2013 in ki so v vinski branži prinesle omejevanje točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih in višje kazni za prekrške v vinski branži.

V poslanski skupini SDS menijo, da prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih za manjše vinogradnike, ljubiteljske vinogradnike, … predstavlja višje stroške pri pripravi vina za trg za manjše količine. S tem, ko so manjši vinogradniki prisiljeni stekleničiti vina, se zviša tudi sama cena vina. Ob tem se postavlja vprašanje opuščanja vinogradništva s strani teh malih pridelovalcev, ki jih je v Sloveniji največ in so med drugim tudi vzdrževalci kulturne krajine. Tudi kazni v zakonu so previsoke in nesorazmerne s prekrški, ki so navedeni v več členih zakona. Tako visoke kazni nimajo odvračilnega namena, ampak zgolj pretirano strašilnega.

V poslanski skupini SDS zato predlagajo spremembe, po katerih bi majhnim vinogradnikom omogočili prodajo neustekleničenega vina brez nepotrebnih dodatnih stroškov. Pravo tako predlagajo znižanje kazni po načelu sorazmernosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine