10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V ponedeljek potrjenih 14 okužb z novim koronavirusom

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 874 testov na okužbo z novim koronavirusom, 14 jih je bilo pozitivnih, je sporočila vlada prek Twitterja. En bolnik s covidom-19 je umrl. V bolnišnici je 17 bolnikov s covidom-19, od tega trije potrebujejo intenzivno terapijo.

V ponedeljek so tri bolnike tudi odpustili v domačo oskrbo. Doslej je bila potrjena 2101 okužba z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 117 bolnikov s covidom-19.

V vipavskem centru starejših brez novih okužb med stanovalci, ena pri zaposlenih

Vsi stanovalci Centra starejših Pristan iz Vipave so bili na zadnjem testiranju na novi koronavirus negativni, so pa v petek odkrili en primer okužbe med zaposlenimi, je danes za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Omenjeni zaposleni sicer ni bil v stiku z zdravimi stanovalci in jih tako ni mogel okužiti, je dodal.

Do zdaj so v vipavskem centru skupno potrdili 25 okuženih, od tega 15 stanovalcev, devet zaposlenih in en zunanji sodelavec, je še navedel Kopatin.

Zadnji pozitivni primer med stanovalci so sicer zaznali 13. julija, torej pred dvema tednoma, kar po njegovih besedah “pomeni, da virusa pri nas ni več, razen v rdeči coni”. V rdeči coni je nameščenih šest stanovalcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, poleg njih pa so štirje stanovalci trenutno še hospitalizirani.

Poleg stanovalcev so testirali tudi vse zaposlene, je po tokratnem, skupaj že tretjem testiranju v centru Pristan pojasnil Kopatin. Ker edini tokrat pozitivni zaposleni ni bil v stiku z zdravimi stanovalci, po njegovih zagotovilih ni možnosti, da bi koga od njih okužil, je pa preventivno v samoizolaciji. Skupno je na novi koronavirus trenutno pozitivnih pet zaposlenih, vsi so v samoizolaciji, je dodal direktor Pristana.

V zavodu ocenjujejo, da so uspeli zajeziti širjenje virusa znotraj doma in da se število okuženih stanovalcev ne bo povečevalo. V prihodnjih dneh bo predvidoma sledilo sproščanje ukrepov znotraj centra, obiski svojcev pa še niso dovoljeni, so zapisali na spletni strani Zavoda Pristan, pod okrilje katerega sodi tudi vipavski center.

Beovićeva pri obvladovanju epidemije za sodelovanje deležnikov, ne pa za izstope

Vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović se je odzvala na odločitev Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da protestno izstopi iz delovne skupine. Pozvala je vse, ki se morajo ukvarjati z epidemijo, naj ne izstopajo, ampak naj se pogovarjajo in skupaj iščejo rešitve.

V skupnosti so izstop iz skupine napovedali, ker vztrajajo, da je ob pojavu okužb z novim koronavirusom obolele treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb.

Beovićeva je dejala, da je premeščanje vseh stanovalcev domov za starejše občane v bolnišnice nesmiselno. “Tudi sicer samo okuženih ali blago bolnih ne hospitaliziramo. Način prenosa covida-19 ni tak, da bi bila hospitalizacija obvezna sama po sebi, kot bi bila na primer pri eboli,” je dejala na današnji novinarski konferenci.

Poleg tega pa vseh okuženih stanovalcev nimajo kje hospitalizirati, saj bi morali zaradi prezasedenosti bolnišnic odpasti številni zdravstveni programi, ki so v veliki meri namenjeni prav isti populaciji starejših ljudi. Po njenih besedah bi bil velik nesmisel, da bi se po eni strani ljudi hospitaliziralo le zaradi potrebe po izolaciji, ki jo lahko uredijo drugje, po drugi strani pa na ta račun ne bi bili deležni obravnave, ki jo potrebujejo.

Beovićeva je kritično ugotavljala, da domovi menijo, da se jim s premeščanjem okuženih stanovalcev v druge ustanove, ne bo treba več ukvarjati s preprečevanjem okužb, saj bodo okužene prevzeli drugi.

Ker je slovensko zdravstvo trenutno v polnem teku in skušajo tudi nadoknaditi izpadli program, je kadra za pomoč v domovih manj kot v prvem valu epidemije, je dodala Beovićeva. Zato je po njenih besedah pomembno pametno sodelovanje vseh ministrstev, Skupnosti socialnih zavodov, direktorjev domov za starejše občane, bolnišnic in zdravstvenih domov, da vendarle najdejo nekaj kadra, ki lahko okrepijo delo v domovih, kjer imajo žarišče okužbe. “Nikakor pa vztrajanje na nekih okopih, ki ne bo pripeljalo nikamor, in bo najslabše vplivalo na oskrbovance domov in na bolnike,” je povedala.

Potrdila je, da bi lahko bila rešitev v tem, da bi okužene oskrbovance iz domov premestili v neke prostore, ki niso bolnišnice. “Ampak je treba te prostore najti, imeti kader, verjetno ga bodo dali iz domov,” je dodala.

Ob tem je poudarila, da morajo v domovih v prvi vrsti narediti vse, da ne pride do vnosa okužbe. Regulirani obiski oskrbovancev ne predstavljajo problema, ampak je večji problem osebje v domovih. Vodstva domov morajo ukrepati in zagotoviti, da zaposleni nosijo maske, razkužujejo roke, prav tako morajo ločiti čiste in nečiste poti, je dodala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine