14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V pomurskih domovih za starejše se je število okužb precej zmanjšalo

V pomurskih domovih za starejše se je število okužb z novim koronavirusom precej zmanjšalo, v Kuzmi in Beltincih ni okuženih, prav tako ne v enotah rakičanskega doma v Murski Soboti in pri Svetem Juriju. V matični enoti v Rakičanu je okuženih 19 stanovalcev, v Ljutomeru jih je v rdeči coni devet, 11 novih okužb pa so v sredo potrdili v Radencih.

 

 V Domu Kuzma so imeli v drugem valu že ob prvem testiranju vseh stanovalcev in zaposlenih kar 40 odstotkov pozitivnih, skupno je bilo od 90 stanovalcev pozitivnih 76 stanovalcev, od 40 zaposlenih pa 33. Kot pravijo v domu, so jim pri reševanju kadrovskih težav na pomoč priskočili zdravstveni dom in drugi pomurski domovi, pa tudi zaposleni, ki so sicer bili pozitivni, a so okužbo prebolevali asimptomatsko.

Z opremo, ki jim je primanjkovala, jim je pomagala Splošna bolnišnica Murska Sobota. Trenutno so brez okužb. Obiskovanje stanovalcev je možno po strogo predpisanih navodilih, stik s svojci je ves čas možen tudi po telefonu in videopovezavi.

V Domu Janka Škrabana v Beltincih, kjer v prvem valu niso imeli okužb ne med varovanci ne med zaposlenimi, je bilo od oktobra okuženih 51 stanovalcev, 23 se jih je okužbi izognilo. Zaščitnih sredstev so imeli ves čas dovolj, zaradi obolevanja velikega števila zaposlenih v domu so jim pomagali prostovoljci in študenti medicinske fakultete iz Ljubljane ter iz drugih domov. Obiski oskrbovancev so možni že od 10. decembra, možna so tudi videoklici.

V Domu starejših Ljutomer večjega števila okuženih stanovalcev jeseni niso imeli, prvi okuženi so bili novi asimptomatski stanovalci, v rdeči coni je trenutno devet stanovalcev. Predvidevajo, da bodo do konca meseca rdečo cono izpraznili. To imajo zunaj doma, tako so obiski možni že nekaj časa, seveda z najavo, možna je videokomunikacija, tako bo tudi med prazniki.

V drugem valu so vzdržali brez okužbe skoraj do konca novembra, kot pravi direktor Tomislav Nemec, predvsem zaradi izrednih naporov zaposlenih, pa tudi stanovalci so sodelovali in bili potrpežljivi. Glede na spomladansko obdobje je zdaj lažje, ker upoštevajo takratna opozorila, imajo več kadra, prve okužene je vsaj za nekaj časa sprejela bolnišnica, lažje se je dogovoriti za organizacijo rdeče cone zunaj doma, imajo hitre teste, ki izločajo morebitne okužene asimptomatske zaposlene, je pojasnil Nemec.

V Domu starejših Rakičan, kjer imajo skupno 388 postelj, je okuženih 19 stanovalcev v matični enoti v Rakičanu, od tega so trije v bolnišnici. Center za starejše v Murski Soboti in enota Elizabeta pri Svetem Juriju sta brez okužb. V drugem valu sta bila v matični enoti okužena 202 varovanca, v soboški 32 in v enoti Elizabeta 46 stanovalcev.

Obiski in sprejemi so z zaščitno opremo za obiske v rdeči coni mogoči tudi v matični enoti. Pomoči od drugod ali prostovoljcev niso potrebovali, z lastnim in dodatnim kadrom so obvladovali vse izpade zaposlenih.

V Pomurju deluje tudi Center starejših Hodoš, izpostava socialnovarstvenega zavida Hrastovec, ki je namenjen pretežno odraslim s težavami v duševnem zdravju in pri duševnem razvoju. Je prvi center v slovenskem prostoru, ki je namenjen pretežno starejšim osebam s posebnimi potrebami. V njem biva 70 stanovalcev, trenutno je okuženih 31 stanovalcev.

Po besedah direktorice zavoda Hrastovec Andreja Raduha razmere nadzorujejo, saj vse stanovalce, pri katerih zaznajo okužbo, premestijo v rdečo cono na sedež zavoda. Tudi pri njih so ne glede na okužbo možni obiski.

V vseh domovih težko pričakujejo cepljenje, obenem pa opozarjajo, da nas to ne odvezuje od vsakodnevnega odgovornega obnašanja in da se moramo resnosti položaja zavedati vsi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine