5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Minister Hojs: V pomoč policistom na mejo več vojakov, če vojski ne bodo podeljena izjemna pooblastila

MinMinister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes napovedal, da če ne bo aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki govori o podelitvi izjemnih pooblastil vojski, bodo v pomoč policistom na južni meji poslali več vojakov.

 

 “V kolikor aktivacije 37. a člena zakona o obrambi ne bo, bomo povečevali število pripadnikov Slovenske vojske na meji skozi 37. člen zakona,” je dejal Hojs na novinarski konferenci.

Omenjeni člen namreč predvideva, da lahko Slovenska vojska sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade. A pri opravljanju teh nalog vojaki nimajo policijskih pooblastil.

Kot je dejal Hojs, so tudi s predsednikom republike in vrhovnim poveljnikom obrambnih sil Borutom Pahorjem in obrambnim ministrom Matejem Toninom v tej smeri v sredo opravili kratko razpravo. Ob obisku mejnega območja ob Kolpi so se sicer vsi trije zavzeli za podelitev izjemnih pooblastil vojski na južni meji.

So pa bili ob sredinem obisku deležni tudi kritik o neupoštevanju predpisov o ustrezni fizični razdalji med ljudmi. Hojs je priznal, da je šlo za napako in so bili na to premalo pozorni, kar je po njegovih besedah veljalo tudi za člane novinarskih ekip. So se pa nahajali na območju ob Kolpi, kjer je prostora malo in takšno število ljudi, po njegovi oceni jih je bilo prek sto, ni moglo biti razvrščeno v primerni razdalji. V prihodnje pa bodo poskrbeli, da bo vzpostavljena primerna razdalja, je dejal.

Da niso ravnali dovolj pazljivo, je danes ob robu obiska Doma starejših občanov v Kamniku priznal tudi predsednik republike Borut Pahor. Pojasnil je, da razume in sprejema kritike na račun njegovega obnašanja in obnašanja njegovih spremljevalcev. Na nek način bi morali veljati za zgled, je dejal predsednik republike in priznal, da to v sredo niso bili.

“Sprejmite, prosim, iskreno, izraze mojega obžalovanja in opravičila,” je dodal v izjavi za javnost. Poudaril je tudi, da občuduje ljudi, ki z zares discipliniranim obnašanjem pripomorejo k temu, da se Slovenija tako uspešno sooča s to zdravstveno krizo.

Vprašanje aktivacije 37. a člena sicer še ni zaprto, je na novinarski konferenci potrdil tudi vladni govorec Jelko Kacin. Na odboru DZ za obrambo predlog namreč ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Na seji DZ pa o tem še niso razpravljali.

“Tisto, kar je najbolj absurdno, je, da si podelitev policijskih pooblastil vojakom najbolj želi slovenska policija, da bi lažje opravljala svoje naloge pri nadzoru državne meje, tisti, ki o tem presojajo, pa vidijo vse širša in vse bolj neverjetna ozadja,” je bil kritičen.

Kacin je prepričan, da nobena država v času epidemije novega koronavirusa nima časa, da bi se “ukvarjala s prekucniškimi dejanji, ki jih nekateri sanjajo ali vanje celo verjamejo”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine