5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V pol leta je Šarčeva vlada izvedla manj zakonodajnih rešitev od treh prejšnjih vlad

Vlada Marjana Šarca je v prvih šestih mesecih delovanja v primerjavi s prejšnjimi tremi vladami obravnavala in sprejela najmanj zakonodajnih predlogov. Razlika nastane zlasti zaradi manjšega števila predlogov novel zakonov, medtem ko pri predlogih novih zakonov ni tako občutna, se je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Anžeta Logarja izgovarjala vlada.

Dnevni red majske seje DZ je v primerjavi z dnevnim redom aprilske obširnejši. Poslanke in poslanci bodo imeli na klopeh predloge 12 zakonov, od tega dva predloga novih zakonov, povečini pa gre za spremembe ali novele obstoječe zakonodaje. O še enem zakonu bodo odločali ponovno, na dnevnem redu pa so tudi trije predlogi za ratifikacijo mednarodnih pogodb.

Majska seja bo torej precej daljša od aprilske, ki je trajala le dva dneva, na dnevnem redu pa je bilo vsega osem točk. Šlo je za eno najkrajših plenarnih sej v DZ, kar je v delu politike, zlasti v opozicijski SDS, zbudilo več pikrih komentarjev.

Poslanec SDS Anže Logar je v zvezi s tem vladi zastavil tudi poslansko vprašanje, koliko zakonodajnih predlogov je obravnavala in sprejela vlada v prvih šestih mesecih svojega delovanja in jih posredovala v odločanje v DZ. Prosil je tudi za primerjavo števila zakonodajnih predlogov v primerjavi s predhodnimi vladami.

Primerjava pokaže, da je vlada Marjana Šarca v DZ res poslala najmanj zakonodajnih predlogov, vendar pa razlika nastane zlasti zaradi manjšega števila novel ali sprememb zakonodaje, ne pa toliko zaradi števila predlogov novih zakonov.

Med zadnjimi štirimi vladami je največ zakonodajnih rešitev v DZ poslala druga vlada Janeza Janše.

STA objavlja tabelo s številom zakonodajnih rešitev, ki so jih v prvih šestih mesecih delovanja obravnavale in sprejele zadnje štiri vlade.

premier       Janša   Bratušek   Cerar   Šarec
------------------------------------------------------------
novi zakoni      5      9      7     5
spremembe, novele   49     37     29    21
ratifikacije     12      6     19    17
------------------------------------------------------------
skupaj        66     52     55    43

Vir: Ukom

Zadnje novice

Sorodne vsebine