18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V Parku vojaške zgodovine konec tedna pestro, z obiskom v sezoni zadovoljni

Piše: C. R., STA

Park vojaške zgodovine Pivka 17. septembra praznuje rojstni dan, ki ga bodo letos obeležili z dogajanjem od četrtka do nedelje, imenovanim ZgodoVikend. S tem se v parku zaključuje tudi glavna turistična sezona, s katero so zelo zadovoljni, saj so letos do konca avgusta našteli več kot 40.000 obiskovalcev.

V Parku vojaške zgodovine v Pivki je bil 17. septembra 2006 za obiskovalce odprt prvi paviljon tankovsko-artilerijske zbirke, zato v parku ta dan obeležujejo kot svoj rojstni dan. Sredi septembra so vsa leta prirejali Festival vojaške zgodovine, ki je postal prepoznaven in tudi množično obiskan, a se je z epidemijo ta tradicija prekinila.

“Glede na to, da je bilo jedro festivala ponazoritev vojaškega življenja in vojaških spopadov iz različnih zgodovinskih obdobij, smo se odločili, da zaradi vojne v Ukrajini letos ne organiziramo klasičnega festivala, ampak smo zasnovali nov dogodek. Nastal je ZgodoVikend, obogaten muzejski konec tedna, poln različnih aktivnosti, ki bodo obiskovalcem omogočile globlji vpogled v zbirke in razstave Parka vojaške zgodovine ter naših partnerskih muzejev,” so sporočili iz parka, kjer so danes o tem pripravili tudi novinarsko konferenco.

Dogajanje se začne v četrtek v Kinu Pivka s projekcijo igrano-dokumentarnega celovečernega filma Pot domov scenarista in režiserja Aleša Žemlje. Film je portret slovenskega košarkarja Jureta Zdovca, ki se je junija 1991, ob začetku vojne za obrambo samostojnosti Slovenije, na evropskem prvenstvu v Rimu moral odločiti, ali bo igral za jugoslovansko reprezentanco ali pa se bo odrekel zlati medalji in šel domov branit domovino. Nekaj kadrov filma je bilo posnetih tudi v Parku vojaške zgodovine, v filmu nastopa tudi nekaj vozil iz zbirke parka in tudi nekaj statistov.

Dogajanje ZgodoVikenda se bo v petek nadaljevalo s predstavitvijo tradicionalnih nabornih vozov in seznanitvijo nabornikov. V soboto v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki med 10. in 17. uro pripravljajo tradicionalni dan odprtih vrat, pestro dogajanje je napovedano tudi v parku, kjer bodo poleg običajnega ogleda muzeja obiskovalcem na voljo tudi vodeni ogledi različnih razstav, virtualni sprehodi po arheoloških najdiščih ter otroške delavnice in animacije za najmlajše.

Nedelja se bo začela z vodenim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine, pri čemer bo za udeležence organizirano posebno predavanje v italijanski podzemni utrdbi na Primožu, na poti pa jih čakajo animacije in tudi predstavitev domačih dobrot. Tudi v samem muzeju bodo ta dan delavnice in animacije, strokovna vodenja, projekcije filmov in mini knjižni sejem, popoldne pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še predstavitvene vožnje vozil iz zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Parka vojaške zgodovine.

V okviru dogajanja bodo obiskovalcem predstavili tudi nekaj pridobitev iz zadnjih dveh let, in sicer dva vojaška artilerijska traktorja oz. vlačilca in tri topove iz druge svetovne vojne. Prav tako bo obiskovalcem prvič na voljo tudi virtualni ogled notranjosti podmornice, kar je novost v ponudbi parka. Ta je še posebej namenjena gibalno oviranim, saj so bili ti doslej prikrajšani za ogled notranjosti ene od največjih zanimivosti Parka vojaške zgodovine.

Kljub dodatnemu dogajanju bo veljal redni cenik vstopnic za park, zaradi pričakovanega večjega obiska bodo v nedeljo za obiskovalce uredili tudi dodatna parkirna mesta v okolici parka.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine