1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V OZS pozdravljajo rešitev glede starostnega upokojevanja

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljamo ukrep v PKP7, ki se nanaša na zakon o delovnih razmerjih in s katerim bi omogočili prekinitev delovnega razmerja ob izpolnjevanju pogojev za starostno upokojitev. Delovno razmerje bi bilo tako mogoče nadaljevati ob soglasju delavca in delodajalca, s čimer bi uravnotežili pravni položaj delodajalcev.

»Dolgoletna zahteva naše zbornice je, da bi zagotovili bolj optimalno rešitev ob izpolnjevanju pogojev za starostno upokojitev. V praksi se namreč dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. O tem pa delodajalec nima pravice odločati. Menimo, da bi morala o nadaljevanju delovnega razmerja odločati tako delodajalec kot delavec, zato je omenjena rešitev, ki jo vlada predlaga v PKP7, pravilna,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

V primerjavi z drugimi državami je Slovenija na repu držav po fleksibilnosti trga dela. S predlaganim ukrepom bomo spodbudili konkurenčnost delodajalcev v mednarodnem prostoru, kar je v teh časih, sploh z vidika okrevanja po epidemiji, še toliko bolj pomembno. Ukrep pa ne posega v pravni položaj zaposlenih starejših delavcev, saj se jim delovnopravni položaj ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine ne spreminja.

V OZS si obenem želimo, da bi s tem ukrepom sočasno rešili tudi status upokojenih obrtnikov. In sicer, da bi lahko upokojeni obrtniki tudi po upokojitvi nadaljevali svojo dejavnost in ob tem prejemali polno pokojnino ter plačevali primerne prispevke.

Vir: OZS

Zadnje novice

Sorodne vsebine