-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

V novi številki Demokracije preberite: Zdravko Počivalšek: »S koalicijo smo dosegli zelo veliko, in to v najtežjem času za našo državo«

Piše: Vida Kocjan 

Zdravko Počivalšek je edini gospodarski minister v samostojni Sloveniji, ki se je v treh vladah obdržal v istem resorju. Ta čas velja za najpomembnejšega političnega partnerja slovenskega gospodarstva. Vzdržljiv, iskren in pragmatičen kot vsi Kozjanci, živi s hitrostjo, ki je ne zmore vsak človek, ki šteje polovico njegovih let. Kljub temu ali pa prav zaradi tega pravi, da si želi na starost v miru delati na svoji mali kmetiji, ki jo ima v turistično privlačni vasici Olimje. 

Demokracija: V Sloveniji imamo gospodarsko rast, tudi napovedi institucij, domačih in mednarodnih, so za Slovenijo izredno ugodne, saj jo uvrščajo med najuspešnejše države v EU. To pomeni, da vlada dela dobro in so bili ukrepi v času epidemije pravilni. Se strinjate?

Počivalšek: Seveda, še pomembneje pa je, da se s tem strinjajo mednarodne bonitetne hiše, ki Sloveniji podelijo oceno, na kateri temeljijo pogoji za naše zadolževanje. Te institucije spremljajo konkretne številke in ne medijskih objav, zato so najbolj verodostojen ocenjevalec našega ekonomskega stanja.

Vladi je s protikoronskimi ukrepi uspelo ohraniti večino delovnih mest in dobro kondicijo gospodarstva, zagotovili smo socialno stabilnost in s tem visoko raven domače potrošnje. Naša industrija, ki je ključna, se je tudi v času epidemije naprej razvijala z zelenim in digitalnim prehodom, kar prinaša višjo dodano vrednost našega gospodarstva, izjemno rast je doživelo tudi gradbeništvo. Ti odlični rezultati temeljijo na celotnem sklopu naše ekonomsko-socialne politike. Čisto vsak posamezni ukrep je bil pri tem pomemben.

Seveda se na drugi strani nekatera šibkejša podjetja z epidemijo niso mogla kosati in so nekatere panoge še posebej prizadete. Turizem, pa ne samo slovenski, se bo denimo pobiral še leta in se bo moral še posebej prilagoditi postcovidnemu obdobju.

Vendarle verjamem, da bomo že v letošnjem letu nadomestili večino izgubljenega bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa povsem okrevali. Temu pritrjujejo tudi ocene Evropske komisije – ta Sloveniji napoveduje nadpovprečno gospodarsko rast. V letošnjem letu 4,9-odstotno v primerjavi z napovedanim evropskim povprečjem, ki znaša 4,2 odstotka, v prihodnjem letu pa celo več kot 5-odstotno rast v primerjavi z evropskim povprečjem, ki se napoveduje v višini 4,4 odstotka. Pripravljene imamo programe in projekte, ki bodo omogočili modernizacijo naše države in višjo dodano vrednost našega gospodarstva – v skladu z načrti, ki smo jih skupaj z gospodarstvom tkali že pred epidemijo. 

Demokracija: Kako pa komentirate makroekonomske kazalnike, ki Sloveniji kažejo dobro? Verjetno ni samoumevno, da smo to dosegli.

Počivalšek: No, če vprašate opozicijo, bodo verjetno trdili, da nismo imeli nič pri tem (smeh). Vendar ti rezultati resnično niso samoumevni. Končno jih lahko primerjamo z drugimi evropskimi državami. Destruktivne drže opozicije tako resnično ne razumem. V SMC vseskozi zagovarjamo sodelovanje in povezovanje, iskanje točk strinjanja in graditve skupnega razvoja.

Zato sem že večkrat predlagal široko razvojno fronto, v kateri bi se povezali vsaj glede tistih reči, o katerih bi se res morali večinsko strinjati: potrebujemo vlaganja v infrastrukturo in delovna mesta, potrebujemo debirokratizacijo in digitalizacijo države in podobno. 

Celoten intervju preberite v najnovejši številki Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine