23.7 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V novi Demokraciji: S pomočjo vlade se gospodarstvo dobro prebija skozi eno najtežjih let

Piše: Vida Kocjan

Slovensko gospodarstvo se je s pomočjo vlade, ki je sprejela in izvedla osem protikoronskih svežnjev ukrepov za omilitev posledic krize z epidemijo koronavirusne bolezni, izognilo krizi. Naše gospodarstvo se je tako tudi dobro prebilo skozi eno najtežjih let v zgodovini samostojne države.

Dobro delovanje vlade in gospodarstva se odraža tudi v gospodarskih rezultatih za leto 2020, ki kažejo, da je Slovenija med najboljšimi v Evropski uniji. V letu 2020 je bilo v Sloveniji najmanj stečajev v zadnjih sedmih letih. Zdaj nas čaka še pokrizno obdobje za uspešno uresničevanje načrta za okrevanje in odpornost pa so nujno potrebne reforme.

Gospodarska klima se izboljšuje

Gospodarska pričakovanja podjetij in potrošnikov v Sloveniji in tudi v EU so na začetku epidemije, to je v začetku lanskega leta, strmoglavila na zgodovinsko najnižje vrednosti. Nato so se od maja do septembra izboljševala, razlog za to pa je bil postopno sproščanje omejitvenih ukrepov in okrevanje aktivnosti. Z vnovičnim poslabšanjem epidemioloških razmer doma in v tujini ter uvedbo obsežnih zaščitnih in omejitvenih ukrepov pa so se oktobra začela spet slabšati. Novo dno smo dosegli novembra, ki je bilo sicer malo manj zaskrbljivo kot spomladi, a se kazalniki kljub omejitvenim ukrepom izboljšujejo. V letu 2021 se gospodarska klima spet krepi.

V zadnjem četrtletju lanskega leta je bilo po analizi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) opaziti močan upad aktivnosti v storitvah, katerih delovanje je bilo onemogočeno oziroma omejeno. Stvari so se izboljšale, izvoz in industrija sta namreč že blizu ravni pred izbruhom epidemije, predvsem pa je pozitivno, da je Slovenija postaja vedno večja neto izvoznica, saj po dolgih letih presega uvoz.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine