10 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite intervju z novim predsednikom SDM Dominikom Štraklom: »Če ima država takšno opozicijo, zunanjega sovražnika ne potrebuje«

Piše: Metod Berlec

O aktualnem dogajanju in problematiki mladih smo se pogovarjali z novim predsednikom Slovenske demokratske mladine Dominikom Štraklom, ki je tudi asistent pri evropskem poslancu Milanu Zveru.

DEMOKRACIJA: Dominik, januarja si bil izvoljen za predsednika Slovenske demokratske mladine. Doma si iz Prlekije, od koder izhajajo nekatera velika imena slovenskega naroda; od Franca Miklošiča, Franca Ksaverja Meška, dr. Antona Korošca, dr. Antona Trstenjaka pa vse do dr. Ivana Štuheca v sedanjem času, da ne naštevam naprej. Kako je Prlekija zaznamovala tvoja otroška leta?

ŠTRAKL: Najprej najlepša hvala za povabilo in priložnost. Prlekija je zame najlepša pokrajina v Sloveniji. Neokrnjena narava, urejeno in čisto okolje, bogata kulturna dediščina. Veliko prostora za rekreacijo, okusna hrana in dobri sosedje. Prihajam iz majhne vasi Bunčani, kjer smo vaščani zelo povezani med seboj. Vedno smo znali stopiti skupaj, ko je bilo treba, in si med seboj pomagati. V takšnem okolju je bilo lepo odraščati in takšno okolje me je zagotovo zaznamovalo v dobrem smislu. Zato vedno rad s ponosom povem, da sem Prlek.

DEMOKRACIJA: S kakšnimi vrednotami si odraščal?

ŠTRAKL: Prihajam iz verne družine. Moje odraščanje je bilo v skladu s krščanskimi vrednotami. Starši so mi že zelo zgodaj privzgojili vrednote, ki so me oblikovale v človeka, kot sem danes. Dali so mi vedeti, da sta poštenost in resnica temelj življenja. Stati za svojimi prepričanji ne glede na vse in vedno delati to, kar misliš, da je prav. To je moje življenjsko vodilo.

DEMOKRACIJA: Kako si se navdušil za politiko? In kdaj?

ŠTRAKL: Že zelo zgodaj so me začela zanimati družbena vprašanja. Spraševal sem se, kakšno je mesto in vloga posameznika v skupnosti, v družbi, v državi. Kaj je pomembnejše, posameznik ali družba? Začel sem prebirati politične teorije, družbene ureditve in biografije pomembnih osebnosti naše zgodovine. Spoznaval sem, da le odgovoren in aktiven posameznik lahko pripomore k oblikovanju boljše prihodnosti. Nekako sem začutil to odgovornost, da družbi, ki me je oblikovala v to, kar sem, in mi še vedno pomaga razvijati svoje potenciale, tudi nekaj vrnem. Po premisleku sem se odločil, da se pridružim v Slovenski demokratski stranki.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine