8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

V novi Demokraciji preberite: Interpelacije kot streli v koleno leve opozicije

Piše: Petra Janša

Izidi konstruktivne nezaupnice vladi, interpelacija ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in interpelacija ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so za levo opozicijo kot streli v njihovo lastno koleno. 

Leva opozicija živčno vlaga interpelacije proti ministrom Janševe vlade, a so rezultati zanjo iz interpelacije v interpelacijo poraznejši. Ne samo da zberejo čedalje manj glasov, javnost lahko iz razprav poslancev vidi, kaj vse je in česa levičarska politična druščina ni počela desetletja. Če jim je za konstruktivno nezaupnico vladi uspelo zbrati še 40 glasov, pa so v nadaljevanju pri obeh interpelacijah zbrali le 38 glasov za.

Zapravljanju prejšnjega ministra

Interpelacija zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec, ki je bila 15. marca, je bila že vnaprej obsojena na propad. Vseh šestnajst ur so ponavljali bolj ali manj iste stavke, ministrico so večinoma obtoževali za pojav epidemije. Očitali so ji tudi, da je prva v celotni Evropi zaprla šole, kar seveda ne drži. Šole je najprej zaprl nekdanji minister Jernej Pikalo, in to ne da bi šolnike kakorkoli pripravil za pouk na daljavo. Je pa interpelacija pokazala nekatere podatke, kot je na primer primerjava potnih stroškov nekdanjega ministra za izobraževanje Jerneja Pikala in sedanje ministrice Simone Kustec. V tej primerjavi sta bila zajeta 18-mesečni mandat prvega in 11,5-mesečni mandat slednje. Pikalo je za 30.938,24 evra potnih stroškov, medtem ko znesek Kustečeve znaša samo 219 evrov. Povprečna poraba na mesec za stroške službenih poti je tako pri Pikalu skoraj 2 tisoč evrov (1.721,29 evra), pri Kustečevi pa 5,05 evra. S službeno kartico je Pikalo večinoma za hotelske strežbe in najem fraka zapravil 4.368,93 evra. Za primerjavo naj omenimo še to, da je šlo z ministričine kartice nekaj več od 200 evrov. Prav tako je Pikalo precej pogosto potoval, udeleževal se je najrazličnejših konferenc in srečanj v Parizu, Londonu, Madridu, Tokiu, Pekingu in tako naprej. Seveda takrat še ni bilo epidemije, kar je seveda tudi treba upoštevati.

Celoten članek si lahko preberite v novi Demokraciji!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine