6.9 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

V novi Demokraciji preberite: Bojan Ivanc: »V povprečju smo bili zadovoljni s hitrostjo ukrepanja oziroma sprejemanja ukrepov«

Piše: Vida Kocjan

Pogovarjali smo se z Bojanom Ivancem, ki je glavni ekonomist pri Analitiki Gospodarske zbornice Slovenije in se ukvarja z napovedmi gospodarskih trendov v Sloveniji na področju vseh ključnih gospodarskih agregatov in gospodarskih sektorjev.

DEMOKRACIJA: Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je objavil, da bo gospodarska aktivnost začela okrevati predvidoma v drugem četrtletju letos, v drugi polovici leta se bo pospešila. Predvidena letna rast bo 4,6-, prihodnje leto pa 4,4-odstotna. Kako ocenjujete te napovedi, so realne glede na stanje v gospodarstvu?

IVANC: Tudi pri Analitiki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) najmanj dvakrat letno oblikujemo gospodarske napovedi. Zadnje smo oblikovali konec marca 2021. Lahko rečem, da so naše aktualne napovedi tokrat relativno podobne. V letošnjem letu vidimo osrednji scenarij rasti BDP pri 4,7 odstotka in v naslednjih dveh letih pri 4,2 in 3,4 odstotka. Zaradi negotovosti, povezane s pandemijo, pa smo pripravili tudi spodnjo in zgodnjo mejo napovedi. Tako manj kot 3-odstotne gospodarske rasti z veliko mero zanesljivosti ne bomo dosegli, naša zgornja meja pričakovanj je pri 5 odstotkih. Ključni razlog za naš optimizem (tako Analitike GZS, Umarja kot drugih institucij, kot so OECD, IMF, Evropska komisija itd.) izvira iz tega, da ne pričakujemo ponovitve tako ostrih zajezitvenih ukrepov kot spomladi lani, hkrati pa iz prilagodljivosti gospodarskih subjektov, ki so na omejitve odgovorili z iskanjem novih poti do končnih potrošnikov. Poleg tega pričakujemo, da bo epidemija sčasoma izzvenela tako zaradi večje precepljenosti populacije kot po naravni poti. Naj pri tem omenim, da smo svoje napovedi za letošnje leto nekoliko znižali (prej 5 odstotkov) predvsem zaradi presenetljivo nizkega padca BDP v lanskem letu (-5,5 odstotka). Presenetil nas je predvsem preobrat pri investicijah v zadnjem četrtletju in relativno majhni padci v storitvenih dejavnostih v obdobju druge faze zaprtja gospodarstva.

DEMOKRACIJA: Tudi zadnje objavljeni podatki o številu brezposelnih za marec 2021 so spodbudni, kažejo na to, da se brezposelnost postopoma zmanjšuje, na letni ravni pa je stopnja še vedno večja kot v lanskem prvem četrtletju. Kako to ocenjujete, kakšne so napovedi podjetij za naprej?

IVANC: V tem trenutku razpolagamo z dvema kakovostnimi viroma informacij: dnevnimi podatki o številu registrirano brezposelnih oseb, ki se od februarja naprej močno znižuje, in podatki o gospodarski klimi, kjer so zaposlovanju naklonjena podjetja iz predelovalnih dejavnostih in gradbeništva. Prepričani smo, da bodo tudi storitvena podjetja pričela zaposlovati, še posebej ko se bodo zajezitveni ukrepi odpravili oz. bodo tudi domači in tuji potrošniki prepričani v varnost storitev. Gostinstvo, ki je precej odpuščalo v lanskem letu, bo tako moralo precej povečati zaposlenost, da bo spet zagotavljalo enak obseg storitev kot pred krizo. Pri tem ne smemo pozabiti, da smo ohranili glavnino delovnih mest (99 odstotkov), slovenska gospodinjstva pa so pravzaprav povečala tako prejemke kot prihranke v lanskem letu, kar je bila posledica izrednih izplačil, podpornih shem in onemogočenega trošenja pri določenih storitvah.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine