-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V mednarodni kriminalni družbi, ki je utajila dva milijona davkov pri uvozu avtomobilov ujet Jankovićev prijatelj, ki je znan kot »kralj betona«!

Kralj betona in razvpiti prijatelj družine Jankovič, Rok Furlan se je zopet znašel v soju žarometov. Mednarodna skupina raziskovalnih novinarjev iz 16 držav, tudi Slovenije, so v okviru projekta 29Leaks pod drobnogled vzeli britansko podjetje Formations House. Pri tem je na dan prišla tudi zgodba o kriminalni združbi, ki je z uvozom 86 luksuznih avtomobilov prek Slovenije na Hrvaško tam utajila za najmanj 2,16 milijona evrov davkov. Zraven Roka Furlana pa sta se kot vodji kriminalne združbe omenjena Tomaž Stopar in Matija Iskra.

Vodila naj bi jo Matija Iskra in Tomaž Stopar, ki sta na Hrvaškem osumljena, da naj bi od decembra 2016 do januarja 2019 organizirala in vodila domnevno kriminalno združbo, ki naj bi med drugim poneverjala uradne dokumente, odpirala bančne račune na ime slamnatih lastnikov in izvajala druga dejanja, prek katerih naj bi utajili davke in omogočili drugim, da so jih plačali manj.

Po poročanju STA so organizatorji sheme – največkrat naj bi bil to Iskra – so avtomobile kupovali predvsem v avto salonih v Nemčiji. V večini primerov so se prodajalci pojavili le enkrat pri enem uvozu, pri čemer je bila najbolj očitna izjema podjetje The E-Emporium iz Münchna, ki ga je v tem času lastniško obvladovala družba The E-Emporium iz Velike Britanije. Njegov direktor od decembra 2017 je bil Furlan. Osumljenci naj bi avtomobile kupovali po neto ceni, brez DDV. Pri čezmejni trgovini znotraj EU namreč prodajalec davka ne obračuna, dolžan pa ga je obračunati kupec pri prvi nadaljnji prodaji v svoji državi.

Rok Furlan se je zapletel že v znani aferi Orion

Rok Furlan, za prijatelje in znance Tyson, se je znašel prvič v kriminalnih vodah v aferi Orion. Po poročanju portala “naših” prijateljev Podčrto je Rok Furlan, ki z Orionom uradno ni bil nikoli povezan, in Aleš Alojzij Rus sta prek Oriona in nekaterih ostalih družb med letoma 1997 in 1999 po ugotovitvah policije uvozila 174 avtomobilov, za katere nista plačala takratnega prometnega davka. Za vsako prodajo avtomobila v Sloveniji bi morala namreč plačati 20 ali 32 odstotkov davka, odvisno od tipa avtomobila. Furlan in Rus tako po ugotovitvah policije nista plačala 136.701.386 takratnih tolarjev, kar bi danes, upoštevajoč inflacijo, znašalo 1,043 milijona evrov.

Rok Furlan kot Zoran Jankovič služil s goljufijami v pri gradnji Stožic

Bivši kralj ljubljanskega betona Rok Furlan pa je v slogu Zorana Jankoviča izigraval tudi svoje podizvajalce v gradnji ljubljanski Stožic. Njegovo sedaj že propadlo podjetje Sector beton je za svojo izvedbo del najel podizvajalce. Med njimi je bilo tudi podjetje Bauma. V letih 2010 in 2011 Sector betonu v najem oddalo cevi za prevoz in črpanje betona na gradbišču Stožice. Vendar Sector beton podjetju Bauma za to delo ni plačal. Sector Beton je tako Baumi z obrestmi vred dolžan 58.500 evrov. Največji upnik je Salonit Anhovo, kateremu Sector beton dolguje 2,84 milijona evrov. Podjetju Indenal, d. o. o., družba Sector beton dolguje 141.000 evrov. Med upniki Sector betona so še Rokava, d. o. o., (273.000 evrov dolga), Kraški zidar (56.500 evrov) in Marjan Petančič, s. p. (45.000 evrov). Skupaj je torej podjetje Sector beton svojim upnikom dolžno 3,36 milijona evrov. Rok Furlan se je vseh dolgov znebil tako, da je podjetje Sector Beton pripojil podjetju Tonus 4, ki je pristalo v stečaju.

Formation House krinka za posle sumljive posle od iranske naftne družbe do…

 Po poročanju nekaterih slovenskih medijev in Politiks pa so se za prestižno londonsko hišo dogajale umazani globalni posli. Konzorcij raziskovalnih novinarjev tako razkrivajo sumljive posle družbe z iransko državno naftno družbo, italijansko mafijo in šefom motorističnega kluba Hells Angels na Švedskem. Po podatkih bi naj se sumljivi posli za lepo londonsko fasado vrteli iz Pakistana. Formations House je ena od cele vrste družb v Veliki Britaniji, ki se ukvarjajo z ustanavljanjem in upravljanjem podjetij za druge. Družba ima okoli 400 tisoč strank po vsem svetu. Dokumenti tudi razkrivajo, da zamenjava helikopterjev bolgarske vlade, ki je vključevala dve povezani podjetji, za davkoplačevalce ni bila tako dobičkonosna, kot se je zdelo sprva. Dokumenti razkrivajo, da je v Gambiji Nadeem Kham, pokojni ustanovitelj podjetja Formations House, sklenil posel s koruptivnim afriškim diktatorjem. Pri Formations House so nato izdali na tisoče ponarejenih certifikatov za slamnata podjetja. Nekatera od teh so bila domnevno povezana z večmilijonskimi goljufijami.

Vir: nova24tv.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine