12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V Mariboru na novi koronavirus pozitivnih kar sedem zdravnikov

V Mariboru so do danes zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Kot je povedal direktor kliničnega centra Vojko Flis, so v njihovi ustanovi že sprejeli vse potrebne ukrepe.

Vseh stikov z okuženimi zdravniki še niso našli, zato pozivajo vse, ki so bili v prostorih urgentnega centra v petek, 26. junija, med 7. in 19. uro, v nedeljo, 28. junija, med 7. in 19. uro ter v ponedeljek, 29. junija, med 7. in 16. uro, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje. V primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …) naj po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da poleg opisa zdravstvenega stanja navedejo tudi obisk urgentnega centra v UKC Maribor v omenjenem obdobju.

Verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci ob obisku urgentnega centra okužili, je sicer izredno majhna, saj zdravstveno osebje ob stikih z bolniki dosledno uporablja osebno varovalno opremo, so poudarili v UKC Maribor.

Doslej so v kliničnem centru opravili testiranje na novi koronavirus pri že več kot 50 ljudeh. Med zdravstvenim osebjem UKC Maribor zaenkrat ni pozitivnih, so pa 14 oseb napotili v osamitev. Kot je pojasnil Flis, gre za ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi zdravniki iz zdravstvenega doma, zaenkrat pa so rezultati njihovih testiranj negativni.

Iz enote nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca je potrjeno okuženih sedem zdravnikov. “To so zdravniki, ki so imeli 24. junija skupen sestanek zdravnikov nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma. Na tem sestanku je bilo devet zdravnikov – sedem je pozitivnih, dva sta negativna. Od teh zdravnikov so trije delali na urgenci, a tudi ostali zdravniki so imeli stike z nekom in tisti so imeli znova stike z nekom in te stike je v tako kratkem času nemogoče izslediti, čeprav smo delali včeraj ves dan in vso noč,” je povedal Flis.

Izvor okužbe še ni znan, po Flisovih besedah gre najverjetneje za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore. Eden od omenjenih zdravnikov se je namreč udeležil posveta v tej državi, na katerem so govorili o novem koronavirusu in soočanju z njim.

Kot je kasneje pojasnil strokovni direktor zdravstvenega doma Danilo Maurič, je bil posvet na temo nudenja helikopterske nujne medicinske pomoči, udeležba pa je bila na pobudo ministrstva za zdravje. “To je bil državni projekt,” je povedal. Poleg enega mariborskega zdravnika so se ga udeležili še štirje zdravniki iz drugih slovenskih zdravstvenih ustanov. “Nihče od teh ni okužen,” je dejal Maurič.

Poudaril je, da je o izvoru okužbe oziroma nultem bolniku še prezgodaj govoriti. Neuradno se omenja, da je do prenosa okužbe med zdravniki prišlo na poroki. “Zaenkrat ni bilo še nič od tega potrjenega,” je dejal Maurič. “To bodo raziskali epidemiologi,” je dodal.

Mariborski urgentni center trenutno deluje normalno, bodo pa zaradi izpada zdravstvenega osebja po Flisovih besedah najverjetneje težave pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu. UKC Maribor jim bo sicer pomagal s svojimi zdravniki, a je tudi tam 14 zaposlenih v osamitvi, hkrati je čas dopustov.

Iz zdravstvenega doma so trenutno umaknili v osamo skupno 15 zaposlenih. “Skrbi nas, kdo bo skrbel za naše bolnike, če bi to šlo dalje,” je povedal Maurič. Testiranja bodo ponavljali ter iskali njihove kontakte. Doslej so testirali več kot 60 ljudi, pri tem je bilo 42 testov negativnih, rezultate ostalih še čakajo.

Znakov bolezni po njegovih besedah nihče ne kaže, tudi Maurič pa je poudaril, da je njihovo osebje ob stiku z bolniki stalno v polni zaščitni opremi, zato so možnosti za morebiten prenos virusa zelo majhne.

Pojasnil je, da bodo nujno medicinsko pomoč na terenu zagotavljali s pomočjo urgentnih služb s Ptuja, Slovenske Bistrice in Lenarta. “Bojimo se kolapsa, a nekako moramo delati,” je dejal.

V UKC Maribor so danes že začeli ponovno vzpostavljati enoto za bolnike s covidom-19, a zaenkrat še nimajo hospitaliziranih bolnikov z okužbo. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden po besedah Flisa kaže resne znake bolezni, ostali zaenkrat še ne. “Treba je počakati vsaj sedem dni, da bomo videli, kako se bodo te okužbe gibale in kako se bo bolezen kazala pri okuženih,” je dodal.

Po besedah Mauriča ima vseh sedem zdravnikov “blage znake” bolezni. “Do nas zaenkrat ni prišlo, da bi kdo imel res hude znake,” je dejal.

“Razmere so bolj nepregledne kot marca, ko sta prišla dva zaposlena iz Italije. Takrat je bilo stikov teh zaposlenih neprimerno manj kot zdaj, ko se je ta pahljača razširila,” je dejal Flis.

Spomnil je, da v UKC Maribor že od prvega pojava novega koronavirusa veljajo varovalni ukrepi, ki jih tudi po uradnem preklicu epidemije niso odpravili. Tako med drugim še vedno velja, da zaposlenim odsvetujejo potovanja v tujino, ne morejo pa jim tega prepovedati.

“Znova bo potrebna reorganizacija znotraj ustanove. Ob takšnem izpadu ljudi, kot ga imamo zdaj, bo treba reorganizirati in zmanjšati nekatere oddelke, ker bodo potrebni zdravniki in medicinske sestre za delo na urgenci in za delo na nekaterih drugih oddelkih,” je še povedal Flis.

Po njegovih besedah je sreča, da nihče od okuženih zdravnikov ni obiskal Doma Danice Vogrinec Maribor, ki je največji dom za starostnike v Sloveniji. Prav tako nihče od teh naj ne bi deloval v drugih ambulantah.

Ob okužbah mariborskih zdravnikov ministrstvo zdravstvene delavce poziva k preventivnemu in samozaščitnemu ravnanju

Na ministrstvu za zdravje so po okužbah sedmih mariborskih zdravnikov za STA pojasnili, da trenutno ni uveden ukrep, s katerim bi za zdravstveno osebje veljala omejitev potovanj v rizične države. So pa tako državljane kot vse zdravstvene delavce pozvali, da se obnašajo preventivno in samozaščitno ter se ne izpostavljajo tveganju po nepotrebnem.

Okužbo z novim koronavirusom so v minulih dneh namreč potrdili pri sedmih zdravnikih iz enote nujne medicinske pomoči mariborskega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. Izvor okužbe še ni znan, najverjetneje pa gre za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore, kjer se je eden od zdravnikov udeležil zdravstvenega posveta. Poleg enega mariborskega zdravnika so se ga udeležili še štirje zdravniki iz drugih slovenskih zdravstvenih ustanov, po zagotovilih pristojnih pa nihče od teh ni okužen.

Na ministrstvu bodo nadaljnje ukrepe sprejemali skladno z epidemiološkim položajem, so napovedali. Trenutno potekajo pogovori in analiza izkušenj iz prvega vala, načeloma pa bo organizacija zdravstva potekala podobno kot v prvem valu.

Bolnike s covidom-19 zdaj zdravijo samo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ob morebitnem povečanem številu pa bodo bolnike začele sprejemati še ostale bolnišnice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine