10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

V Ljubljani prihodnji teden mednarodna konferenca o okoljski odgovornosti

V Ljubljani bo prihodnji teden potekala mednarodna konferenca na temo okoljske odgovornosti. Gre za dogodek v okviru projekta EcoLex Life, na njem pa bodo predstavniki gospodarstva, vlad, nevladnih organizacij, odvetniških pisarn in zavarovalnic razpravljali o odgovornosti za okoljsko škodo.

Organizatorji napovedujejo, da bodo na konferenci nagovorili strokovno javnost in ključne deležnike, ki so pomembni za izvajanje zakonodaje, povezane z odgovornostjo za okoljsko škodo. Predstavili bodo primere dobrih praks iz Evrope, posebno pozornost pa namenili praksam iz sosednjih držav.

Kot je pred dogodkom spomnila vodja projekta Ecolex Life v Sloveniji in direktorica podjetja Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar, mineva leto dni od nekaterih odmevnih primerov povzročene okoljske škode v Sloveniji, od požara v Kemisu na Vrhniki do tistih na Dolenjskem pa vse do zastrupitve s kemikalijami zaradi neustreznega vzdrževanja v Kopru. Opozorila pa je še na vrsto nezaznanih in javno neizpostavljenih primerov, pri katerih številna podjetja ne pozna niti zakonskih podlag o odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo.

Anketa, ki so jo opravili izvajalci projekta, je namreč pokazala, da je kar tretjina malih gospodarskih družb prepričanih, da jih zakonodaja ne zavezuje k preprečevanju in sanaciji okoljske škode. Ob tem polovica podjetij odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo nima zavarovane, od teh pa skoraj tretjina ne vidi potrebe po tovrstnem zavarovanju, druga tretjina pa ni našla ustreznega zavarovanja, saj zavarovalnice nimajo ustreznih rešitev na področju produktov za zavarovanje okoljske odgovornosti, ki bi temeljili na evropski zakonodaji.

V takšnem kontekstu prihaja do prelaganja odgovornosti z enega akterja na drugega pri pokrivanju stroškov sanacije ter pri vzpostavitvi prvotnega stanja zemlje, zraka, vode, ko je okoljska škoda že storjena, so opozorili organizatorji.

“Cilj projekta EcoLex Life in mednarodne konference je osveščati deležnike, jih povezati v dialogu ter tako bolje obvladovati tveganja za nastanek okoljske škode in iz tega izhajajoče obremenjevanje,” je pojasnila Tavčarjeva.

Na konferenci pričakujejo več kot 150 udeležencev iz podjetij, panožnih in podjetniških združenj, vladnih organizacij, nevladnih organizacij, odvetniških pisarn in zavarovalnic ter medijev.

Projekt Ecolex Life sta sicer v evropski program Life prijavili omenjeno podjetje Tax-Fin-Lex kot nosilec in Pristop Media kot partner za komunikacijsko podporo. Podporniki kampanje pa so poleg ministrstva za okolje in prostor tudi drugi partnerji, ki so projekt podprli s podpisi pisem podpore.

Zadnje novice

Sorodne vsebine