4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

V Ljubljani povečano zanimanje za hitre teste za samotestiranje v šolstvu – sindikati tokrat tiho

Piše: C. R. 

V lekarnah je od danes možno prevzeti hitre teste za samotestiranje na novi koronavirus v šolstvu. Iz Lekarne Ljubljana so za STA sporočili, da so dopoldne zato beležili povečano zanimanje za prevzem hitrih testov. V več lekarnah iz drugih delov države pa so navedli, da za zdaj večjega povpraševanja po hitrih testih ne beležijo.

Zaradi začetka izdaje brezplačnih hitrih testov za učence, dijake in študente so dopoldne v Lekarni Ljubljana beležili povečano izdajo hitrih testov. Do 13. ure so posamezne enote izdale od 200 do 500 testov, odvisno od velikosti in lokacije enote. Še večje zanimanje pričakujejo v popoldanskem času.

Ob tem so zagotovili, da imajo vse njihove enote za zdaj na zalogi dovolj hitrih testov. Prav tako so testi na voljo za naročanje pri veletrgovcih z zdravili.

Iz Gorenjskih lekarn sporočajo, da je hitrih testov za samotestiranje v njihovih enotah dovolj. Upravičenci so hitre teste čez dan prevzemali v vseh enotah. “Ne beležimo pa kakšnega večjega navala,” so pojasnili. Da imajo na zalogi dovolj testov, so sporočili tudi iz Kraških lekarn in Lekarn Maribor, kjer o večjem navalu ne poročajo.

V Lekarni Ljubljana ob tem poudarjajo, da so bili o predvideni uvedbi izdaje hitrih testov za samotestiranje v šolstvu obveščeni šele prejšnjo sredo. Odlok, ki to področje ureja, pa je bil v uradnem listu objavljen šele v petek popoldne. “Želimo izpostaviti, da smo imeli za organizacijo izdaje brezplačnih testov na voljo neprimerno kratek čas ter da izvajalci lekarniške dejavnosti tovrstna navodila in odloke za uspešno izvajanje ukrepov v prihodnje potrebujemo in pričakujemo občutno prej,” so opozorili.

Vsak učenec, dijak, mladostnik, vključen v zavod za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter študent je od danes mesečno upravičen do prevzema 10 brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus. Sredstva za njihov nakup bo vlada zagotovila iz proračuna.

Upravičenci lahko teste pridobijo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. Študenti morajo predložiti še potrdilo o šolanju in osebni dokument. Namesto upravičencev lahko teste prevzamejo tudi njihovi starši oz. zakoniti zastopniki. Tujci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, pa bodo morali predložiti potrdilo o šolanju in osebni dokument.

Vlada poudarja, da je bil ukrep pripravljen v skladu s priporočili posvetovalne skupine za spremljanja gibanja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel. Kot je znano, skupina v trenutni fazi epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju priporoča prostovoljno samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus.

Seveda tokrat ni zaznati nobenih protestov zaradi samotestiranja v šolstvu. Tudi sindikati so sumljivo tiho…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine