31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

V Ljubljani in Vipavi ta teden srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu

Piše: C. R., STA

Z vseslovenskim srečanjem v državnem zboru se bo v četrtek začelo tradicionalno srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma, ki se bo sklenilo v nedeljo s taborom Slovencev po svetu. Poleg Ljubljane ga bo letos gostila Vipava, kjer v bo soboto osrednja prireditev srečanja.

Letošnje 19. vseslovensko srečanje v DZ bo posvečeno izzivom in priložnostim gospodarskega povezovanja za ohranitev in krepitev slovenske identitete med Slovenci po svetu. O tem bodo razpravljali znanstvenica in profesorica Marija Strojnik, predstavnik koordinacijskega odbora Zamejske gospodarske koordinacije Felix Wieser in vodja projekta Slovenska globalna poslovna povezava gospod Štefan Bogdan Barenboim Šalej.

Zbrane na vseslovenskem srečanju bodo nagovorili tudi podpredsednik DZ Danijel Krivec, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in predsednica komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzana Lep Šimenko.

V kulturnem delu programa bodo nastopili basbaritonist Marko Fink, violinistka Ines Voglar Belgique in flavtistka Molly Barth, v sklepnem delu srečanja pa bo projekcija filma Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar. V času srečanja bo v prostorih DZ na ogled razstava ob 70. obletnici delovanja združenja Slovenska izseljenska matica.

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) v Ljubljani bodo v četrtek zvečer odprli razstavo fotografinje Lučke Oblak Čop iz Argentine, ki prikazuje vsakdanje življenje Slovencev in njihovih potomcev iz Argentine. Sledil bo koncert dveh mednarodnih zasedb. V NUK bodo pod naslovom Ustvarjalni utrinki na ogled tudi knjižna dela Slovencev, ki živijo in ustvarjajo v Argentini. Obe razstavi bosta na ogled do 17. julija 2023.

V petek bo na programu strokovni posvet Slovenska narodna identiteta v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa (SSK). Namenjen bo razmišljanju o slovenski narodni identiteti, njenih elementih in razvoju identitete od osamosvojitve Slovenije. Po navedbah organizatorjev bodo pozornost namenili tudi konkretnim predlogom za tesnejše sodelovanje Slovencev na enotnem kulturnem vseslovenskem prostoru.

Dogajanje se bo v soboto preselilo v Vipavo, kjer bodo popoldne pripravili vodene oglede Vipavske doline in degustacije tamkajšnjih dobrot, nastope izseljenskih skupin in različne predstavitve. Odprli bodo tudi več fotografskih razstav umetnikov iz Argentine in Venezuele ter organizirali delavnice za otroke ter plesno delavnico za starejše. Zvečer bo po osrednji prireditvi v Lanthierijevem dvorcu še koncert Adija Smolarja.

Organizator letošnje prireditve je Izseljensko društvo Slovenija v svetu, ki v Vipavi pričakuje okoli 500 ljudi, predvsem slovenskih izseljencev iz bližnjih držav, posamične udeležence pa tudi z drugih celin.

Tradicionalno srečanje se bo sklenilo v nedeljo z 29. taborom Slovencev po svetu v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Udeležence tabora bo med drugim nagovoril predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Uroš Zorn, potekala bo tudi okrogla miza z naslovom Migracije in novodobno izseljevanje, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik pa bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval mašo za Slovence doma in po svetu.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine