13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

V Katoliški cerkvi danes začenjajo začenjajo teden zaporov

V Katoliški cerkvi danes začenjajo teden zaporov, ki je po besedah zaporniškega vikarja Roberta Friškovca namenjen spodbujanju zavedanja o potrebah vseh, ki so povezani z zapori – zaprtih oseb, njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj in zaposlenih v zaporih. Sam ocenjuje, da stanje v slovenskih zaporih ni slabo, “so pa vedno možne izboljšave”.

 

Friškovec v slovenskih zaporih skrbi za duhovno oskrbo zapornikov. Kot pravi, se ta vedno izvaja na željo samih zapornikov, pri čemer je povpraševanje po takšni oskrbi približno podobno kot v sami družbi. Želje po duhovni oskrbi so sicer največkrat odraz posameznih stisk ali situacij, ki jih človek doživlja ob odvzemu osebne svobode, o čemer se želi z nekom pogovoriti, je Friškovec dejal za STA.

V kolikor gre za vernika Katoliške cerkve, zaporniški vikar pogovor z njim opravi sam, v kolikor pa gre za pripadnika druge vere, mu organizira duhovno oskrbo duhovnika verske skupnosti, ki ji pripada. Na željo zapornikov v zaporih opravo tudi mašo, pravi.

Teden zaporov obeležujejo v celotni Katoliški cerkvi in drugih krščanskih cerkva in verskih skupnosti, Katoliška cerkev v Sloveniji pa se mu letos pridružuje štirinajstič.

Zadnje novice

Sorodne vsebine