17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V državnem zboru javna predstavitev mnenj o pomenu znanosti, raziskav in inovacij

V organizaciji odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino bo danes v veliki dvorani DZ potekala javna predstavitev mnenj o pomenu znanosti, raziskav in inovacij za družbeni in gospodarski razvoj Slovenije.

Namen javne predstavitve mnenj je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti glede navedenih področij, kot podlago za pripravo predloga zakona o znanstveno raziskovalni dejavnosti. Nov zakon je bil v tem letu med deležniki že usklajen v veliki meri, na podlagi mednarodne študije pa so bile v predlog vnesene nekatere dodatne prvine.

Javna predstavitev mnenj naj bi podala odgovore na kar nekaj vprašanj, med drugim kako zagotoviti ustrezno avtonomijo raziskovanja in raziskovalnih organizacij, kakšen je posreden in neposreden vpliv na konkurenčnost gospodarstva ter družbeni razvoj, kako zagotoviti ustrezna sredstva za raziskovanja in v katera usmerjati dodatna sredstva.

Odgovorila naj bi tudi na uvedbo ključnih kazalcev uspešnosti v povezavi z institucionalnim financiranjem, uporabo tujega jezika v raziskovalnem procesu in internacionalizaciji oziroma kako opolnomočiti raziskovalne institucije za intenzivno internacionalizacijo ter kako zagotoviti ustrezno sodelovanje raziskav in industrije.

Financiranje znanosti iz državnega proračuna je v letih gospodarske krize močno občutilo posledice varčevanja. Zmanjševanje sredstev se je začelo leta 2012 in najnižjo točko doseglo leta 2015, ko je proračun agencije znašal le še 135,4 milijona evrov. Po letu 2015 so sredstva prvič začela postopno naraščati. V letu 2018 je bilo povečanje izrazitejše in je naraslo na 166,7 milijona evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine