12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

V Državnem zboru vložili predlog, naj občina Krško postane mestna občina

Piše: MojePosavje.si

V DZ je bil danes vložen predlog, naj občina Krško postane mestna občina, je sporočil poslanec SNS Dušan Šiško. Predlog podpirata tudi posavska poslanca Tomaž Lisec (SDS) in Matjaž Han (SD) in seveda sama občina.

Vlagatelji so prepričani, da Krško za status mestne občine izpolnjuje vse pogoje, manjka mu samo bolnišnica, ima pa zato velik zdravstveni dom in velik urgentni center.

Občina Krško je po velikosti na devetem mestu med slovenskimi občinami. Ima 26.000 prebivalcev in opazen trend nadaljnjega priseljevanja. Manj prebivalcev od nje imata kar dve od 11 mestnih občin v državi. V Sloveniji in daleč naokoli tudi ni občine, ki bi imela na svojem ozemlju tri tako pomembne objekte, kot so jedrska, termo in hidro elektrarna.

Mesto Krško je geografsko, predvsem pa gospodarsko središče Posavja, v njem pa je zaposlenih največ prebivalcev te regije. Mesto je pomembno tudi v upravnem, kulturnem in drugih pogledih.

To je že tretji poskus, da bi občina Krško dobila status mestne občine. Prva dva sta je DZ obravnaval v letih 2005 in 2009.

Zakon o lokalni samoupravi določa, da lahko občina status mestne občine dobi, če je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine