7.9 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V državnem zboru se je začela razprava o interpelaciji zoper Ciglerja Kralja, slednji pričakuje širšo podporo od koalicijske

Piše: STA

Minister za delo Janez Cigler Kralj na današnji interpelaciji pričakuje širšo podporo kot le od koalicije. Kot je dejal pred sejo DZ, na kateri na zahtevo dela opozicije zagovarja svoje delo, je interpelacija prišla v zahtevnem času, a so jo na ministrstvu vzeli resno, se nanjo dobro pripravili in bodo danes odgovorili na očitke ter nesporazume.

DZ je ob 10. uri začel izredno sejo, na kateri imajo za interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja na voljo kar 16 ur in 40 minut za razpravo. Uspeh interpelacije, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, pa je malo verjeten.

Kot je minister dejal v izjavi novinarjem pred sejo, so na ministrstvu celovito in argumentirano odgovorili na očitke v pisnem delu, danes pa bodo v političnem dialogu lahko še osvetlili in natančneje odgovorili na očitke, vprašanja in nesporazume.

Po njegovem mnenju bo ta interpelacija drugačna od drugih. Vprašanja, ki so zastavljena, so namreč po ministrovih ocenah sprožila potrebo po tem, da si slovenska družba postavi ogledalo glede nekaterih zadev. V prvi vrsti glede tega, kaj smo oz. česa nismo storili v več kot preteklem desetletju na področju zdravstvenega sistema in sistema dolgotrajne oskrbe. To področje je bilo po njegovih besedah zanemarjeno in podhranjeno ter so socialnovarstveni zavodi to epidemijo pričakali na kolenih, finančno, kadrovsko in prostorsko izčrpani.

Upa, da bodo danes našli nekaj odgovorov tudi na vprašanje, kako si želimo v prihodnje v Sloveniji. Ob nekaterih odločitvah ministrstva se je namreč po njegovih besedah pojavilo toliko sovražnega govora, napadov, diskreditacij, lažnih novic in očitkov, da je to po pokazalo na prehudo radikalizacijo političnega in družbenega diskurza.

V NSi, iz katere izhaja, so po njegovih besedah zavezani vrednotam svobode, dialoga, človekovega dostojanstva in pravičnosti. “Ni treba, da imamo o vsem enako mnenje, a je nujno – tu je NSi brezkompromisna – da sobivamo v različnosti, spoštujemo mnenje drug drugega in priznavamo človekovo dostojanstvo vsakemu sodržavljanu,” je dejal Cigler Kralj.

Ob vprašanju pričakovane podpore na interpelaciji je poudaril, da je osredotočen predvsem na zaveze, ki jih je dal ob nastopu funkcije. “V prvi vrsti je to moja motivacija za delo. Vem, kaj je moja dolžnost in dolžnost moje ekipe,” je dejal. Pričakuje pa širšo podporo kot le od koalicije. Poslanci vseh političnih strank so ga namreč, kot meni, spoznali, in vedo, da si z ekipo prizadevajo predvsem za izboljšanje življenja državljanov.

Rezultata ni želel napovedovati, računa pa, da bo uspel predstaviti delo ministrstva in vizijo za področja, za katera je odgovoren.

Zadnje novice

Sorodne vsebine