17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V državnem zboru maratonska razprava o škodljivih določbah iz koalicijske pogodbe, vendar brez sklepov. Bo vlada udarila po podjetnikih?

DZ danes razpravlja o predlogih ukrepov na gospodarskem področju, zapisanih v koalicijski pogodbi. Predlogi so škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike, opozarjajo v opozicijskih SDS, NSi in SNS, kjer vladni koaliciji in Levici očitajo, da poskušajo uničiti tiste, ki največ prispevajo h gospodarski rasti. Sklepov ne bodo sprejemali.

 

O ukrepih iz koalicijske pogodbe so že v torek razpravljali člani odbora DZ za gospodarstvo. Predlaganih sklepov niso podprli, zato ti tudi niso predvideni po napovedani osemurni razpravi na današnji plenarni seji DZ. V opoziciji so želeli priporočiti vladi skupno oblikovanje nove koalicijske pogodbe z gospodarskimi organizacijami, vladnim funkcionarjem pa, naj se vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev na račun podjetnikov.

Največ ogorčenja je med podjetniki povzročila zaveza iz koalicijske pogodbe, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine. To bi pomenilo, da bodo morali od ustvarjenih dobičkov plačati skoraj 60 odstotkov davka, je v imenu predlagateljev izredne seje opozorila Suzana Lep Šimenko (SDS).

Če bodo ta in drugi predlagani ukrepi izvedeni, lahko po njenih besedah resno ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično blaginjo državljank in državljanov. Če želimo razvoj Slovenije in da mladi ne bi odhajali v tujino, potem potrebujemo dobro delujoče gospodarstvo, za to pa je potrebno dobro konkurenčno, poslovno in davčno okolje, je pozvala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poskusil pomiriti kritike koalicijske pogodbe. “Vlada bo iskala take rešitve, ki bodo pomenile doprinos k slovenskemu gospodarstvu, kot tudi vsem državljanom in državljankam,” je dejal. Koalicijska pogodba po njegovih besedah predstavlja le usmeritev za delovanje vlade, preden bodo sprejemali kakršnekoli ukrepe, pa bodo v njihovo pripravo vključili vse deležnike, tako gospodarstvo kot socialne partnerje.

Vlada se po Počivalškovih besedah zaveda, da izzivov na področju davčnih ukrepov ne bo mogoče uresničiti enostransko. “Zato bo k uresničevanju ciljev pristopila premišljeno, na podlagi ustreznih analiz in predvsem s prestrukturiranjem bremen javnih dajatev,” je zagotovil.

Tudi po besedah Soniboja Knežaka (SD) je razprava edina prava pot o tej temi. “Za stabilno gospodarsko okolje bomo storili največ, če bomo prisluhnili drug drugemu in umirili razpravo,” je dejal.

Enako je povedal Gregor Perič (SMC): “V SMC si bomo pri sprejemanju ukrepov za izvedbo ciljev in usmeritev iz koalicijske pogodbe prizadevali, da se izvede široko usklajevanje z različnimi deležniki.” Pri tem pa se mu zdi ključno, da se v Sloveniji ohrani stabilno poslovno okolje z jasno usmeritvijo v sodobne, na znanju temelječe tehnologije z visoko dodano vrednostjo ter prijazne do okolja in ljudi.

Tako Andrej Rajh (SAB) kot Robert Polnar (DeSUS) sta o zahtevah opozicije dejala, da niso pravilno zastavljene, Robert Pavšič (LMŠ) pa je predlagateljem izredne seje očital napačno interpretacijo koalicijske pogodbe. Ta govori o tem, da je treba krepiti konkurenčnost, poenostaviti postopke, razbremeniti plače, urediti trg dela in delovna razmerja, spodbujati ekonomsko demokracijo in sodobne oblike na področju podjetništva, vzpostaviti okolje za tehnološki preboj in tako naprej, je naštel. Zagotovil je, da se bodo sprememb lotili z odgovornostjo in premišljeno.

Luka Mesec (Levica) je predloge iz koalicijske pogodbe zagovarjal z besedami, da je “zgornji odstotek prebivalstva obdavčen skoraj polovico manj, kot so obdavčeni ostali oz. tisti, ki živijo od svojega dela”. Sam verjame, da se bo v prihodnjih mesecih in letih našel razum za njihovo uresničitev v praksi, ter da naš davčni sistem, ki je bil po njegovih besedah v zadnjih letih prikrojen v prid peščici, popravijo tako, da bo začel zagotavljati blaginjo za vse in omogočil razvojni preboj države.

Marko Pogačnik je v imenu poslanske skupine SDS opozoril, da so gospodarstveniki, podjetniki in investitorji postali zaradi vsebine koalicijske pogodbe negotovi glede bodočega poslovnega okolja. “Investicije so se začele ustavljati, podjetniki so začeli razmišljati drugače,” je dejal.

Pet strank vladne koalicije in Levica poskušajo po njegovih besedah z nerazumnimi davki, brezglavo rastjo administracije in privilegijev ter birokratskimi ovirami in krepitvijo centralizma podjetnike zatreti ali jih celo pregnati. “Namesto omejevanja podjetniške pobude na vsakem koraku bi vanje morali vlagati, država pa bi morala gospodarstvu prepustiti več svobode,” je predlagal.

Matej Tonin (NSi) je glede zapisanih zavez o obdavčitvi kapitalskih dobičkov spomnil, da je dobiček v vsaki normalni državi gonilo razvoja. Ta je morda v Sloveniji res enako ali manj obdavčen kot v Avstriji ali Nemčiji, a manj kot v državah, s katerimi tekmujemo, kot so Poljska, Češka ali Hrvaška, je dejal.

Tudi Tonin se je tako kot Pogačnik zavzel za ugodno poslovno okolje. To je zdaj absolutno nepredvidljivo, prav tako nimamo razumnih davkov in posledica tega po njegovih besedah je, da vse več mladih odhaja iz države. Kakšna je torej prihodnost Slovenije, če nam bo iz te države ušel najbolj ustvarjalen del družbe, je vprašal.

Da se mladi izseljujejo iz Slovenije, Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) prav nič ne čudi. V skladu s koalicijsko pogodbo bo namreč Levica po njegovih besedah poskrbela, da bo vse propadlo. “Ostali bodo le še služkinje, vrtnarji in morda kakšen mehanik, a še ta bo delal na črno,” je bil črnogled.

Zadnje novice

Sorodne vsebine