7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V domu starejših v Črnem Vrhu nad Idrijo 36 okuženih stanovalcev in 18 zaposlenih

V Domu starejših Črni vrh nad Idrijo, ki deluje v sklopu socialno varstvenega zavoda Vitadom, je po zadnjih podatkih okuženih 36 stanovalcev in 18 zaposlenih. Kot je danes povedala direktorica Alenka Gantar, so prvo skupino okuženih že premestili v rdečo cono, ki so jo uredili v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Medvedjem Brdu.

Trenutno še vedno čakajo na rezultate brisov, ki so jih vsem stanovalcem in zaposlenim v ponedeljek odvzeli še drugič. Zaenkrat s kadri še uspevajo, saj so ta mesec zaposlili še pet dodatnih sodelavk, ki sicer še niso povsem samostojne, a se uvajajo v delovni proces.

“Pri nas za zdaj tudi okuženi zaposleni delajo v rdeči coni, tako da zaenkrat še zmoremo, ne vemo pa, kaj bo naprej, saj se lahko tudi pri njih pojavijo taki simptomi, da ne bodo zmogli več delati,” je dejala Gantarjeva in dodala, da so prvo rdečo cono uvedli najprej v domu, na Medvedje Brdo pa so tudi že izselili prve okužene stanovalce in tako naredili prostor za dodatne okužene.

V prvi fazi so s pomočjo idrijskega zdravstvenega doma izselili deset stanovalcev, ki so bili v dokaj dobrem stanju, civilna zaščita pa jim je priskočila na pomoč pri prevozu opreme na novo lokacijo.

Stanovalci imajo občasno povišano telesno temperaturo, morda nekoliko kašljajo, nekateri pa so brez simptomov, a se lahko razmere hitro spremenijo, opozarja direktorica doma in dodaja, da za zdaj nihče ni življenjsko ogrožen ali v bolnišnici.

Razmere tudi pri njih seveda niso več takšne, kot so bile pred izbruhom epidemije. Kot je povedala, se stanovalci že dolgo ne morejo več družiti v večjih skupinah, zato pa jim dostavljajo knjige ali revije, nekaterim tudi družabne igre. “V sobah imajo televizorje, pokličejo se med seboj po telefonu, obiskov pa ni že mesec dni, zato jim skušamo na različne načine nekoliko razbremeniti dneve,” je še dejala Gantarjeva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine