-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

V Črnomlju v drugem krogu za župana Kocjanova in Kavšek – Kocjanova stavi na izkušnje iz državnega zbora ter na problematiko migracij

V Črnomlju se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila kandidatka SDS Maja Kocjan s podporo NSi, ki je po neuradnih podatkih v prvem krogu dobila 24,3 odstotka glasov, in kandidat s podpisi volivcev Andrej Kavšek, ki je zbral 45,6 odstotka glasov. Kavšek za drugi krog ni iskal podpore katere od strank.

 

Kot kaže, bo pri odločanju o podpori v drugem krogu presodilo predvsem mnenje volivcev glede nedovoljenih prehodov meje oz. ilegalnih migracij, saj Kocjanova meni, da je njen program “bistveno bolj kritičen do takšnih prehodov in vsebuje tudi ustrezne rešitve, kako mora občina v takšnih primerih ukrepati”.

Kavšek na drugi strani tega vprašanja posebej ne izpostavlja in stavi predvsem na svojo neodvisnost in dolgoletne vodstvene izkušnje. Pri tem ne gre pozabiti njegove nekdanje povezanosti s SLS.

Vprašanje je, katerega od kandidatov bodo v drugem krogu podprli volivci, ki so v prvem krogu glasovali za neuspešno župansko kandidatko LMŠ Vesno Fabjan, ki je zbrala 6,7 odstotka glasov, in tisti, ki so podprli dosedanjo županjo, kandidatko DeSUS in SD Mojco Čemas Stjepanovič, ki je v prvem krogu zbrala 23,4 odstotka glasov in tako ni osvojila novega mandata.

Kocjanova, 38-letna magistrica znanosti s področja menedžmenta in občinska svetnica, se je za kandidaturo odločila, ker meni, da je sprememba možna in da lahko do te pride le, če kandidira za županjo. Kot je dejala za STA, se od Kavška razlikuje v tem, da ima, glede na to, da je dlje zaposlena v državnem zboru, poleg gospodarskih tudi politične povezave, kar je po njenem prepričanju “za občino velika prednost”.

Za predvolilno kampanjo je ocenila, da so bili “vsi kandidati korektni in brez nizkih udarcev”. Sicer pričakuje, “da se bo Občina Črnomelj hitreje razvijala in da bo med vsemi udeleženimi potekal boljši diskurz na vseh ravneh”, je še dejala.

Kavšek, 55-letni univerzitetno diplomirani inženir strojništva, je za STA povedal, da se je za kandidaturo odločil, ker so na Črnomaljskem “zanemarili razvoj tehnologije in nove potrebe”. Glavno razliko med njim in Kocjanovo poleg neodvisnosti vidi v svoji razvojni naravnanosti.

Predvolilno kampanjo je ocenil za pošteno. “Dejansko smo se omejili na predstavitev programskih izhodišč in naslovili smo ključne razvojne točke”, je dejal. Glede pričakovanj je še povedal, da bi bilo “ob dobrem rezultatu v prvem krogu kaj drugega kot zmago verjetno nesmiselno pričakovati” in da so “ljudje prepoznali in nagradili” programska izhodišča in pristop njegove liste.

Tako SDS kot Kavškova Lista za razvoj sta sicer dobili po šest mest v (skupaj z romskim svetnikom) 24-članskem občinskem svetu, kar jima v primeru zmage obeta podobno izhodišče in povezovanje.

V črnomaljski občinski svet se je sicer od devetih kandidirajočih uvrstilo sedem strank ali list.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine