16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V četrtek sedem okužb z novim koronavirusom, ena nova smrt zaradi covida-19

V četrtek je bilo ob 1315 testiranjih potrjenih sedem okužb z novim koronavirusom, zabeležili pa so tudi eno novo smrtno žrtev, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 78 oseb, od teh jih je 24 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1373 potrjenih okužb, umrlo pa je 80 bolnikov s covidom-19.

 

V četrtek so iz slovenskih bolnišnic skupno odpustili štiri bolnike, doslej pa so v Sloveniji opravili 47.018 testov. Med 1373 okuženimi je 609 moških in 764 žensk.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih je devet potrebuje intenzivno zdravljenje, so iz osrednje slovenske bolnišnice danes sporočili prek Twitterja.

Iz mariborskega kliničnega centra pa poročajo o 29 bolnikih s covidom-19, ki so se tam zdravili v četrtek. Na intenzivni negi jih je bilo devet.

Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa do zdaj odvzeli 681 vzorcev, je razvidno s spletne strani inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1256 oseb.

V raziskavi o razširjenosti koronavirusa na 622 vzorcih potrdili eno okužbo

Do danes so v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji na 622 vzorcih okužbo z virusom potrdili pri eni osebi, ki je bila predhodno že diagnosticirana pred enim mesecem, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Na terenu pa so danes prvič ekipe, usposobljene za delo z otroki.

Kot kažejo zadnji podatki na spletni strani inštituta, so do zdaj odvzeli 718 vzorcev, od 3000 povabljenih pa je vabilo do zdaj sprejelo 1261 oseb.

Natančnih informacij, koliko povabljenih je vabilo zavrnilo, Petrovec na tiskovni konferenci ni imel, zadnja številka, s katero je razpolagal, pa je okoli 500. Med najpogostejšimi razlogi za zavrnitev je strah pred preiskavo, češ da je odvzem brisa boleč. Opomnil je, da so te navedbe že večkrat “teoretično zavrnili”, poročanja medijev, ki so v zadnjih dneh spremljali več postopkov odvzema vzorcev, pa so to pokazala tudi v praksi. Kot je dejal, so vsi preiskovanci zatrdili, da je to banalen postopek, ki ne boli.

Tudi vladni govorec Jelko Kacin, ki je danes povedal, da so mu že odvzeli bris, je potrdil, da je postopek neboleč.

Petrovec je opisal tudi izkušnjo s terena, v četrtek je bil namreč z ekipo v Beli krajini. Kot je dejal, je bil izjemno prijetno presenečen nad veliko zavzetostjo ekip in ljudi, ki so pristali na preiskavo. “Sprejmejo nas z veliko prijaznostjo,” je dejal.

Delo poteka 24 ur na dan, še posebej intenzivno je ob večerih, ko se ekipe vrnejo in je treba ustrezno obdelati odvzete vzorce.

Drugi del preiskave na krvnih vzorcih, ki se bo začela prihodnji teden, je po besedah Petrovca v intenzivnih pripravah. Ob tem je z zadovoljstvom ugotavljal, da so vsi diagnostični testi na voljo.

Če se tako danes še kdo odloči za sodelovanje v preiskavi, bodo vse teste lahko izvedli do konca naslednjega tedna. “Ekipe bodo delale vse naslednje tri dni, če bo treba, tudi kakšen dan dlje,” je napovedal.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine