12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

V četrtek potrjenih 1656 novih okužb, trije mrtvi

Število novih okužb v Sloveniji strmo narašča. V četrtek je bilo zaznanih 1656 novih primerov okužb s koronavirusom in tri smrtne žrtve kot posledica obolelosti za covidom-19. Na novo je bilo danes hospitaliziranih 69 oseb, pet pa se jih je znašlo na intenzivni negi. 

V četrtek smo zabeležili nov rekord števila okuženih s koronavirusom, in sicer kar 1656 novih primerov, trije pa so umrli. Do danes je bilo potrjenih 19307 primerov okužb, trenutno aktivnih pa je 11434, od tega jih je 360 v zadnjih 24 urah okrevalo. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da imamo na 100 tisoč prebivalcev 546 okuženih, poroča covid-19 sledilnik.

Novih hospitaliziranih je 69, 28 pa jih je okrevalo. Skupaj se v bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi kar 394 oseb. Obenem je pet novih oseb pristalo na intenzivni negi, skupaj pa njihovo število znaša 67, na novo pa so življenje izgubile tri osebe, skupaj pa je do današnjega dne preminilo 214 oseb.

Na Novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 pa je uvodoma spregovoril vladni govorec Jelko Kacin, se je uvodoma sporočil vsem državljanom, ki spoštujejo ukrepe za zajezitev epidemije, zdravstvenim delavcem, zaposlenim v domovom za ostarele in medijem za poročanje o dogajanju. “Kot je že včeraj potrdil Janez Janša, se število okužb povečuje v vseh država EU. Epidemija zajema vse več delov sveta. Edino Kanada je zaradi redke poseljenosti nekoliko boljša, razmere pa so vse bolj zaskrbljujoče tudi v Latinski Ameriki.” Ob tem je še navedel, da se razmere v Evropi hitro slabšajo. Le v Estoniji in na Finskem število okuženih ne narašča. v Sloveniji pa je 371 na 100 tisoč in je s tem na petem mestu.

Vse več je okuženih tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Potek bolezni pa je pri nas podoben s tistim v Belgiji, le da slednja pred nami prednjači. Vlada bo na podlagi aktualnih številk posodabljala ukrepe za zajezitev epidemije pri nas. Včeraj se je na predlog NIJZ Vlada RS odločila, da ni nobene oranžne regije več, tudi Obalno-kraška ne. “Vnovič pozivamo vse, da nenujna potovanja preložite na poznejše datume. Slovenija meja sicer ni odprla, vendar to lahko naredijo druge države.”

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi minister za delo Janez Cigler Kralj: dotaknil se je petega protikoronskega paketa 

Podobno je Kacin dejal glede prehajanja v regiji, ki naj bodo omejena le na najnujnejše primere. Peti protikoronski paket bo v uradnem listu objavljen danes, začel bo veljati jutri. Predstavil ga je minister za delo Janez Cigler Kralj. Uvodoma je opozoril k spoštovanju preventivnih ukrepov in samozaščitnega ravnanja. “Razmere v domovih za starejše so resne, so pa zaenkrat še obvladljive. Naraščanje števila v domovih pa zahteva tesnejše sodelovanje z lokalno skupnostjo.” Kot primer dobre prakse je navedel Center za slepe in slabovidne v Škofji Loki.

Vsak dom ima v skladu z navodili organizirane rdeče cone in sive cone za tiste s sumom na Covid-19. “Tudi dom Škofja Loka je takoj vzpostavila rdečo cono, a je stvari zakompliciralo izredno hitro naraščanje števila okuženih. V petem protikoronskem paketu pa bomo zagotovili začasno kadrovsko prerazporeditev tja kjer je manjko in bodo prerazporejeni upravičeni do ustreznega dodatka.” Dejal je še, da je za stanovalce domov dobro poskrbljeno, zaposleni se trudijo, da kakovost oskrbe ne pada. “Časi so zahtevni, a srčnost in predanost zaposlenih v zavodih ni manjša, ampak ravno nasprotno. Zato se vsem najlepše zahvaljujem.” 

PKP5 prinaša novosti na področju trga dela in gospodarstva 

“PKP5 bo danes objavljen v uradnem listu in jutri bo začel veljati. Takšen paket v višini 420-430 milijonov evrov gospodarstvo že težko pričakuje in mora hitro vstopiti v veljavo. Za trg dela in gospodarstvo so novi ukrepi – možnost UTD-ja za zaposlene, ki bo kril tudi prispevke za samozaposlene. Na nek način smo želeli odgovoriti na stisko samozaposlenih, ki po prvem valu niso uspeli dobro zagnati svoje dejavnosti, v drugem valu epidemije je to še toliko bolj pomembno. Podaljšujemo tudi subvencioniranje na čakanje doma.” Na novinarsko vprašanje kako bo z nadomestili za starše, ki bodo morali ostati doma in bodo zaradi tega, ker se vrtci zapirajo, ne bodo mogli hoditi v službo ali je tudi za te poskrbljeno, pa je Cigler odvrnil, da so včeraj, ko so s sodelavci na vladi pripravljali nove ukrepe, preverjali in ugotovili, da je podlaga v PKP5, da bodo tudi ti starši prejeli nadomestilo v 80 odstotkov za višjo silo.

Domen Mezeg/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine