4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

V času Janševe vlade beležimo opaznejši dvig pokojnin kot v času njene predhodnice: Zvišale so se trikrat, skupaj za 7,9 odstotka!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

V primerljivem časovnem obdobju vlade Marjana Šarca in vlade Janeza Janše, se je v prvem primeru povprečna neto starostna pokojnina dvignila le za 26,57 eur, medtem ko se je v drugem obdobju za 35,38 eur. Boris Doblekar, poslanec SDS je ob tem spomnil, da so se v zadnjem letu in pol pokojnine zvišale trikrat, skupaj za 7,9 odstotka. Poleg tega so tisti z nizkimi pokojninami dobili še dvakrat solidarnostni dodatek, izplačan je bil tudi letni dodatek.

Ob tem je potrebno še navesti, da je obdobje Janševe vlade močno zaznamovala epidemija, ki je zahtevala bolj odločno in dejavno ukrepanje, zlasti na področju socialne politike. Med drugim ne gre pozabiti solidarnostnih dodatkov v več protikoronskih paketih za upokojence z najnižjimi pokojninami, ustanovitev urada za demografijo itd. Prav tako je aktualna vlada ogromno postorila na področju nege ostarelih. V desetletnem obdobju levih vlad se na področju zdravstva ni storilo prav veliko, ko so bili na oblasti Socialni demokrati in LMŠ. Denar se je tedaj v veliki meri namenjalo nevladnim organizacijam (levi politični paravojski) na Metelkovi v Ljubljani in tajkunskim omrežjem.

Vlade pod vodstvom levičarskih strank, so denar, namesto za graditev domov za starejše in urejanje tega področja, raje namenjale za različne študije. Na slednje je opozorilo tudi Računsko sodišče RS, ki je v enem od svojih revizorskih poročil zapisalo, da so vlade v času, ko je bil ta resor v pristojnosti SD in LMŠ, za različne študije namenile kar 75 milijonov evrov. Nič denarja pa niso namenile za gradnjo domov. Odkar je z nastopom vlade Janeza Janše, resor prevzel minister Janez Cigler Kralj (NSi), pa se tudi na tem področju, tako kot na drugih, dogajajo veliki premiki. Minister si je namreč že v začetku mandata za eno ključnih prioritet postavil ureditev področja celostne oskrbe starejših, saj je bilo to v zadnjem desetletju izjemno zapostavljeno, čeprav je za Slovenijo značilno staranje prebivalstva.

Povprečna neto starostna pokojnina. (Foto: posnetek zaslona, Zpiz)

Resno sem mislil, ko sem ob prevzemu funkcije obljubil, da bomo zagotovili dodatne prostorske kapacitete v DSO. In danes, po slabem letu svojega mandata, lahko z vami že delim novico, da smo zagotovili 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših. Skrb za starejše je in ostaja prednostna naloga mojega mandata in ključna tema dela ministrstva za delo. Naši cilji in načrti se izpolnjujejo, na kar smo ponosni. Predvsem pa na prvo mesto postavljamo starejše in njihove potrebe,” je pred časom za javnost sporočil minister Cigler Kralj ter dodal, da se bo javno mrežo domov razširilo tudi z investicijami iz proračunskih sredstev.

Premier Janez Janša je primerjal neuspešno ministrovanje Anje Kopač Mrak in Ksenije Klampfer, z uspešnim ministrovanjem Janeza Ciglerja Kralja. (Foto: Twitter)

S strani levice pa nismo bili priča le kraji denarja upokojencem, ampak tudi praznim obljubam glede dviga pokojnin. Na tem področju je prednjačil nekdanji prvak DeSuS-a Karl Erjavec, ki je obljubljal 1000 evrov pokojnine. Pred vsakimi volitvami, bodisi državnozborskimi, lokalnimi ali evropskimi, Erjavec opravil pravcato turnejo po upokojenskih domovih, kjer najstarejšim državljanom in državljankam obljublja višje pokojnine in dostojnejšo jesen življenja, če bodo volili zanj in njegovo stranko. Gre pravzaprav za paradoks, saj so cene v upokojenskih domovih naravnost vrtoglave, pokojnine pa se na leto  dvignejo kvečjemu za pičlih nekaj evrov, medtem ko stroški življenja in davki stalno naraščajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine